Cellcept en stoppen met Neoral

Een week na de vorige blogpost had ik telefonisch contact met de assistent van dokter Verschuuren. Het ging nog steeds niet goed met mij. De klachten van de myasthenie leken te verergeren en werken werd mij op deze manier onmogelijk gemaakt. De Ciclosporine had een nare werking op mijn lichaam. Ik slikte een dosisCellcept bij Myasthenia Gravis verpakking van 75mg (eerst 150, maar in overleg is het minder geworden). Na de belafspraak werd mij verteld dat ik per direct moest stoppen met dit medicijn, omdat het meer slecht dan goed deed voor mijn lichaam. Jammer, wéér iets dat niet hielp. Een week later zou prof. dr. Verschuuren terug komen vakantie. Direct op maandag werd er een afspraak voor mij ingepland. Na deze afspraak zou blijken dat ik aan het medicijn Cellcept zou moeten. Wat Cellcept precies is en waarom het bij Myasthenia Gravis wordt gegeven leest u in deze blogpost.

Weer een nieuw medicijn proberen. Ach, nieuwe ronde, nieuwe kansen. Kom maar op. Op naar een volledige remissie. Ik wil weer werken, sporten en energie hebben!

Cellcept

Cellcept
De werkzame stof die in het medicijn Cellcept zit heet mycofenolzuur. Deze stof onderdrukt het afweersysteem en zorgt ervoor dat de ontstekingen geremd worden. Het valt onder de categorie medicijnen tegen afweerreacties. Cellcept wordt vaak gebruikt na transplantaties of bij ernstige vormen van eczeem. Nu heb ik geen transplantatie gehad en ook geen last van eczeem, maar Myasthenia Gravis. Het medicijn wordt daar ook voor ingezet, omdat Mycofenolzuur de lichaamseigen afweer tegen vreemde cellen onderdrukt. Waarom dit juist bij MG past kunt u lezen bij wat is Myasthenia Gravis.

Bijwerkingen (raadpleeg altijd een arts bij twijfel als u dit medicijn slikt)
Soms: maagdarmklachten, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, bloedafwijkingen (daarom wordt er bij mij ook regelmatig het bloed gecontroleerd en via de fax naar het LUMC gestuurd), verhoogde kans op infecties, huidinfecties.

Zelden: griepachtige verschijnselen, vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten bijvoorbeeld), leverontsteking, opgezwollen buik, hoesten, spierzwakte. Bron: bijsluiter

Dat lijkt nog mee te vallen als ik naar de bijwerkingen van prednisolon kijk eigenlijk. Het gesprek bij de neuroloog in het LUMC verliep normaal en ik had mijn moeder voor de gezelligheid meegenomen (en ook omdat ze dan trakteert op saucijzenbroodjes in het restaurant). Het aantal antistoffen in mijn bloed was gedaald, maar ze waren nog steeds aanwezig. Dit verklaart dan ook de lichte klachten die ik nu nog heb. Omdat de bijwerkingen van alle medicijnen bijna erger zijn als de Myasthenia Gravis gaan we nog niet over tot de behandeling aan het infuus met Rituximab (iemand hier ervaring mee bij Myasthenia Gravis of een andere aandoening?), maar bouwen we de imuran (azathioprine) langzaam af en bouwen we de Cellcept binnen een maand op van 500mg tot 1500mg. Ik ben erg benieuwd en hoop dat er eindelijk een medicijn gaat werken, ik weer zonder klachten kan leven en van die (#$&&$# vermoeidheid af ga komen! Ik houd jullie op de hoogte.

In de categorie tijdlijn overzicht kunt u alle posts van mijn tijdlijn overzichtelijk terugvinden (opent in nieuw tabblad)

Reacties onder het bericht en likes en shares op Facebook zijn altijd welkom!

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr
One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.