Cellcept

Cellcept, wat is dat?

De werkzame stof die in het medicijn Cellcept zit heet mycofenolzuur. Deze stof onderdrukt het afweersysteem en zorgt ervoor dat de ontstekingen geremd worden. Het valt onder de categorie medicijnen tegen afweerreacties. Cellcept wordt vaak Cellcept bij Myasthenia Gravis verpakkinggebruikt na transplantaties of bij ernstige vormen van eczeem en in sommige gevallen ook bij de spierziekte Myasthenia Gravis. Het medicijn toont veel gelijkenissen met imuran azathioprine en Neoral ciclosporine. Het is een immunosuppressivum met als werkzame stof mycofenolaat-mofetil. Dit medicijn wordt vaak in combinatie met corticosteroïden gegeven (waar onder andere prednison en prednisolon onder vallen). Bij sommige aandoeningen verweert het lichaam zich tegen de eigen cellen, de stof mycofenolaat zorgt ervoor dat deze afweer onderdrukt wordt. Cellcept mag absoluut niet worden gebruikt als u zwanger bent of wilt worden. Dit is zeer schadelijk.

Bijwerkingen van Cellcept

Bijwerkingen van Cellcept worden door diverse personen als heftig ervaren. Sommige mensen hebben er echter weer wat minder last van. Het hangt dus van de persoon en de aard van de klachten af hoeveel last je van de bijwerkingen gaat hebben. Lees voor het gebruik van Cellcept met als werkzame stof mycofenolaat-mofetil altijd de bijsluiter door. Een van de belangrijkste bijwerking van Cellept is dat er afwijkingen in het bloed kunnen ontstaan. Daarom zal de arts regelmatig uw bloed willen controleren. Als u zelf iets merkt aan uw lichaam dat anders is meldt dit altijd aan uw behandelend arts. De volgende bijwerkingen van Cellcept zijn bekend:
Soms

 • Maag- en darmklachten (hier vallen ook misselijkheid, buikpijn, overgeven en een onregelmatige stoelgang onder)
 • Bloedafwijkingen
 • Hogere kans op een infectie
 • Huidinfecties (bij roodheid en jeuk direct een arts inschakelen)

Zelden

 • Griepachtige verschijnselen (algehele malaise)
 • Vasthouden van vocht op meerdere plekken
 • Leverontsteking
 • Psychische klachten (angst, depressies, stemmingswisselingen e.d.)
 • Hoesten en benauwdheid
 • Spierzwakte en pijn aan de gewrichten

Zeer zelden

 • Hogere kans op huidtumoren

Cellcept bij Myasthenia Gravis

Wegens de heftige bijwerkingen is dit medicijn niet de eerste keus als behandeling voor Myasthenia Gravis, maar wordt er eerder gekozen voor prednisolon, imuran en mestinon. Er bestaan wisselende onderzoeken voor de inzet van dit middel als behandeling bij Myasthenia Gravis. Een recent Amerikaans onderzoek heeft als conclusie dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de combinatie van Mycofenolaat mofetil (MMF)en Myasthenia Gravis. Er zijn in het verleden ook onderzoeken geweest waar er positieve resultaten zijn geboekt dus als andere medicijnen niet aan lijken te slaan is het een zeer reële optie.

Much work remains to determine MMF’s true place in MG management. Despite recent studies, questions still exist regarding MMF’s long-term efficacy, optimal dose, optimal population of use, optimal length of use, benefit as a combination therapy, and long-term safety profile. These specific questions should be addressed via future prospective placebo-controlled studies.

Mijn eigen ervaring met Cellcept

Omdat veel medicijnen niet goed bij mij werken moet ik vanaf maandag 18 augustus 2014 Cellcept gaan slikken. Ik ben met 500mg om dit per week op te bouwen naar 1500mg. Mijn ervaringen zijn te lezen in de volgende blogposts:

Cellcept starten

Heeft u dit medicijn als behandeling voor een aandoening of heeft u er ervaring mee? Deel dit als reactie onder deze pagina!

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.