Diagnose Myasthenia Gravis

Myasthenia Gravis Diagnose

Hoe stelt een neuroloog of een arts vast of u de spieraandoening (neuromusculair) Myasthenia Gravis heeft? De diagnose is door middel van eenvoudige testen vast te bloedbuis MG testenstellen. Echter voordat er aan de spierziekte Myasthenia Gravis wordt gedacht gaat er vaak een slopend en lang traject aan vooraf. Er zijn namelijk niet veel mensen die aan AChr Myasthenia Gravis lijden, de vorm die ik zelf heb met MUSK antistoffen is al helemaal zeldzaam. Bij mij heeft het dan ook ruim een half jaar geduurd voordat er aan MG werd gedacht. Heeft u last van een van de volgende (of meerdere) symptomen:

  • hangende/zakkende oogleden en dubbelzien
  • een wat vlakke gelaatsuitdrukking (weinig mimiek);
  • moeilijkheden met kauwen en/of slikken;
  • slappe lippen en een zakkende onderkaak waardoor de kin gesteund moet worden bij het eten en spreken;
  • zwakte in armen, handen en benen zwakte in rug- en nekspieren;
  • ademhalingsmoeilijkheden.
  • Hoofd moeilijk in ‘normale stand’ kunnen houden
  • Algemene spierzwakte

Dan kan het raadzaam zijn om het te melden bij de huisarts. Deze denken niet vaak aan Myasthenia Gravis bij het stellen van de diagnose.

Testen bij de het stellen van de diagnose Myasthenia Gravis

De volgende testen kunnen worden gedaan om bij de diagnose Myasthenia Gravis te komen. Het hoeft niet te betekenen dat u alle testen krijgt.

Neurologische test:
Bij deze test worden de reflexen, spierkracht, gezichtsvermogen, postuur, coördinatie, balans en het mentale vermogen getest. Dit is vaak de eerste test die de neuroloog uit zal voeren en bij mij ging deze test als volgt; (fragment uit een blog van mijn tijdlijn)

 • Ze bewoog met haar vinger op twintig centimeter voor mijn ogen om te kijken waar mijn dubbelbeelden zaten. Bij het ene oog komen de dubbelbeelden aan de linkerkant en bij het andere oog weer andersom. De medische termen hiervoor moet ik u verschuldigd blijven.
 • Ik moest een glas/bekertje water drinken om te bepalen hoe erg mijn slikproblemen waren
 • Krachttest voor handen middels een speciaal apparaat dat de kracht opmeet bij knijpen.
 • Uithoudingstest voor benen. Met de benen omhoog in een 90 gradenhoek en kijken hoelang ik dit volhield. Een enorm rottige test, maar niet vervelend.
 • Krachttest voor de nek om te bepalen of er eventuele spierzwakte is
 • Tot dertig tellen in een rustig tempo. Dit om te kijken hoe het met het uitspreken van de letters ging.
 • In één adem rustig van 1 naar … tellen. Dit om te kijken of er ademhalingsproblemen waren.

Bloedtesten
Ongeveer 80 procent van alle MG patiënten hebben te maken met een verhoogde waarde van AChR antistoffen in het bloed. Dit zijn antistoffen die zich aan de spieren hechten en de communicatie tussen zenuw en spier bemoeilijken. Echter deze test biedt niet altijd 100% zekerheid voor het stellen van de diagnose Myasthenia Gravis. Bij sommige patiënten met bijvoorbeeld MUSK antistoffen, milde vorm van MG en oculaire Myasthenia Gravis zijn de AChR antistoffen niet altijd aanwezig.

Tensilon test
Dit is een medicijn dat op korte termijn effect heeft. Het wordt via het infuus ingebracht en zal ervoor zorgen dat, als de persoon Myasthenia Gravis heeft, de klachten verminderen. Dit zal voornamelijk te merken zijn bij de oogspieren (vaak de zwakste spieren die door de MG worden aangetast). In plaats van edrophonium chloride (Tensilon) kan er ook gekozen worden voor het medicijn mestinon. Mestinon werkt alleen op langere termijn en zal bij iemand met MUSK stoffen geen resultaat tonen

EMG onderzoek
Als een spier samentrekt dan hoort deze een soort elektrisch signaal af te geven. Deze signalen worden gemeten tijdens dit EMG onderzoek door middel van elektrodes die op twee manier bevestigd kunnen worden. Ze kunnen op je huid worden geplakt of met speciale kleine naalden in je spier geprikt worden. In deze naaldjes zitten de elektrodes waar de signalen van de spier mee worden opgemeten. Als de spieren te snel ‘moe’ worden kan dit een teken zijn om de diagnose Myasthenia Gravis te stellen. Vaak vinden de onderzoeken, als de diagnose er is, vaker plaats om op te meten hoe een behandeling aanslaat.

CT scan of MRI
Bij sommige patiënten met Myasthenia Gravis is er sprake van een afwijking aan de thymus (zwezerik) of heeft zich hier een tumor ontwikkeld. Om dit te constateren wordt er in het ziekenhuis een CT-scan of een MRI scan gemaakt.
Zoals u kunt lezen zijn de testen lang niet altijd 100% zeker en zal een neuroloog meerdere testen uitvoeren eerdat hij de diagnose met zekerheid kan stellen.

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr
5 Comments
 1. Hoi, mooie site heb je gemaakt. Lijkt veel op mijn verhaal. Heb alles geslikt en gedaan. Mestinon, prednison, imuran, zwezerik verwijderd, cellcept, maar niks heeft geholpen. Alleen plasmaferese. Maar doordat ik slecht te prikken ben, en bloedverdunners gebruik, deden ze dat maar 1x. Sinds kort krijg ik 1x per maand een spuit met lucrin, zodat ik in de overgang ben geraakt. Zo blijft de hormoonspiegel hetzelfde, dus schommelt niet meer zo, zodat het beter gaat. Zie veel minder dubbel. Lopen gaat beter. Helaas krijg ik nu botontkalking en moet ermee stoppen. Nu 28 jaar later gaat het met alleen mestinon nog het beste.

  • Hoi marlies! Leuk dat je de tijd hebt genomen om mijn blog door te nemen. Als ik het zo lees dan vertoont onze behandeling een hoop overeenkomsten. Hoe is die ene keer plasmaferese bevallen? Ik vond het geheel erg pittig.

   Zijn bij jou de dubbelbeelden de gehele dag door of verergeren ze, net zoals bij mij, in de loop van de dag? Gelukkig dat de mestinon wel zijn werk doet! Mocht je je ervaringen over bijvoorbeeld mestinon, prednison en imuran willen delen dan kan dit bij menu-medicijnen en dan bij reactie!

   Heel erg bedankt voor je reactie en heel veel sterkte!
   Vriendelijke groet,
   Edwin

 2. Hoi Edwin,
  Als ik dat zo lees dan is het middel soms erger dan de kwaal. Wat zou er gebeuren als je er helemaal niets van slikt? Zou dat op den duur gevaarlijk(er) zijn?
  gr, loes

 3. Hallo,

  Bedankt voor je informatie. Ik heb nog een aantal vragen en hoop dat iemand ze wil beantwoorden.

  Bedoel je dat met een EMG je niet alleen ziet of de zenuw de impuls goed doorgeeft aan een spier, maar ook of een spier snel vermoeid wordt?

  En je hebt soms te maken met betere tijden en slechtere tijden. Maakt het niet uit op welk moment je een EMG krijgt?

  Als er een vermoeden is van EMG maakt het dan niet uit bij welke neuroloog je zit of kun je beter naar iemand specifiek naar toe gaan?

  Alvast hartelijk dank voor je tijd en moeite.

 4. Hallo ik ben bart en heb al een aantal jaren m.g.
  Nu gaat het momenteel weer wat minder weinig uithoudingsvermogen en snel moe en uitgeput na zwaardere arbeid de laatste maanden op het werk te veel gedaan mijn batterij is leeg word ook niet aangevuld met imuunglobine zou ik er weer een tijdje tegen kunnen maar dat geven ze pas als je echt niet meer kan slik mestinon maar heeft bijwerkingen diareemoet daar voor weer lopramide slikken weet iemand een ander middel waar je in ieder geval geen diaree mee krijgt ik weet dat ze in het Leids ziekenhuis al een paar jaar met andere medicijnen bezig zijn denk nog in proeffase als iemand wat weet hoor ik het graag bartjeronimus3@hotmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.