Dubbelzien / Diplopie / Dubbelbeelden

Diplopie

Diplopie is een aandoening waarbij de persoon die er aan lijdt dubbel ziet. Als u pHangende oogleden diplopie MGlots dubbelbeelden heeft dan kan dit duiden op meerdere gevaarlijke en in sommige gevallen levensbedreigende aandoeningen. Medisch ingrijpen kan met spoed nodig zijn. Raadpleeg altijd met spoed uw huisarts als u er last van heeft. Dubbelzien is tevens een symptoom van de neuromusculaire aandoening Myasthenia Gravis (of ziekte van MG). Dubbelzien kan worden veroorzaakt door een afwijking aan het hoornvlies, de lens, de zenuwen in de ogen of de spieren in de ogen. Naast het dubbelzien hoeven er geen andere medische symptomen te zijn voordat u naar de huisarts dient te gaan. Er bestaan twee vormen van dubbelbeelden volgens oogartsen, monuculaire dubbelbeelden en binoculaire dubbelbeelden.

Monuculaire dubbelbeelden

Dit zijn dubbelbeelden die veroorzaakt worden door één oog. Als men het goede oog af zou dekken dan blijft het beeld van de patiënt onveranderd, omdat de afwijking aan het andere oog zit. Monuculaire dubbelbeelden zou u kunnen vertalen als ‘dubbelbeelden met 1 oog kijkend’. Deze afwijking heeft niets met de oogspieren te maken, omdat er niets mis is met de werking tussen beide ogen. Mensen die hier aan leiden ervaren het niet echt als dubbelbeeld, maar zien een soort van schaduwbeeld naast het normale beeld verschijnen. Enkele oorzaken van dit soort dubbelzien zijn:

  • Een verkeerd aangemeten bril. Als de bril onvoldoende is gecorrigeerd met bijvoorbeeld cilindrisch glas
  • Een oogziekte als staar
  • Verschoven lens
  • Afwijkingen aan de hoornvlies

Binoculaire dubbelbeelden

Dit zijn dubbelbeelden die aanwezig zijn als u met beide ogen kijkt. Binoculaire dubbelbeelden zijn dubbelbeelden met 2 ogen kijkend. Als u een willekeurig oog afdekt dan verdwijnt het dubbelzien. Dit is bij Myasthenia Gravis het geval. Er is dan een afwijking aan de oogspieren, omdat de samenwerking tussen beide ogen niet in orde is (diplopie). De oorzaken leest u hieronder.

Oorzaken van binoculair dubbelzien

Er bestaan enkele hoofdoorzaken van diplopie, namelijk:

  • Scheelzien
  • Bij mensen waarbij de diagnose scheelzien al is gesteld kunnen later toch last krijgen van dubbelbeelden.
  • Ook kan het voorkomen dat het scheelzien langere tijd op de achtergrond aanwezig is geweest en op latere leeftijd zich uit door middel van dubbelbeelden bij de patiënt.

Neurologische afwijkingen

Dubbelbeelden kunnen het gevolg zijn van verlamming van de oogzenuwen. Deze zijn verantwoordelijk voor de aansturing van de oogspieren. Het kan voorkomen dat een of meerdere van deze zenuwen zijn verlamd. De dubbelbeelden kunnen op verschillende manieren gezien worden en dit kan per patiënt verschillend zijn.

Spierziekte aan het oog
Hieronder valt de oogziekte van Graves en ook de ziekte Myasthenia Gravis. De ziekte van Graves is een afwijking aan de schildklier waarbij ontstekingen en verdikkingen aanwezig kunnen zijn in een of meerdere oogspieren. De spieren in het oog worden dan stugger en kunnen zich minder goed uitrekken. Dit uit zich vaak in verticale dubbelbeelden. Hoe dit bij MG werkt kunt verder op deze pagina lezen.

Na een ongeval
Als iemand een ongeluk heeft gehad waarbij er oogletsel is opgelopen kan er bij deze persoon sprake zijn van dubbelbeelden. Een tennisbal, voetbal, squashbal of iets dergelijks in het oog kan de oorzaak zijn. Vaak kan het oog niet meer goed bewegen na zulke ongevallen en kan de patiënt last hebben van dubbelzien.

Na een operatie
Bij operaties aan het oog waar bijvoorbeeld de oogspieren verplaatst worden (staaroperaties of operaties bij scheelzien) of bij andere operaties kan de complicatie dubbelzien ontstaan door bijvoorbeeld het netvlies dat loslaat in het oog.

Hangende en zakkende oogleden bij Myasthenia Gravis

Dubbelzien, dubbelbeelden en hangende/zakkende oogleden zijn symptomen van de aandoening Myasthenia Gravis. Vaak wordt dit aangeduid als ptose (afhangend ooglid). Naast deze symptomen zijn er nog meer die bij deze ziekte horen. Een patiënt met MG heeft zelden alle symptomen van deze ziekte met spierzwakte. Sommige patiënten hebben enkel klachten bij de ogen. Dit wordt oculaire myasthenia gravis Dommel sleepy myasthenia gravisgenoemd.

Bekend is van Walt Disney dat hij een vriend had met deze aandoening. De dwerg Sleepy van het sprookje de zeven dwergen is ook gebaseerd op deze vriend. Aan de ogen van de dwerg kun je dit goed waarnemen.

Eigen ervaring met diplopie

Zelf heb ik van 2006-2007 en van 2014-heden last van dubbelbeelden/diplopie dankzij de ziekte Myasthenia Gravis. In de ochtend heb ik hier zelden last van, maar naar mate de dag vordert heb ik hier, in combinatie met hangende oogleden, last van. Er ontstaat een dubbelbeeld in mijn ooghoeken en in de avond ook als ik rechtuit kijk. Als ik mijn ene oog afdek dan verdwijnt het dubbelbeeld. Ik ervaar dit als erg irritant, maar toch leefbaar, ik ben er aan gewend geraakt. Mijn ervaringen heb ik verder uiteengezet op mijn tijdlijn door middel van blogposts. In de volgende artikelen met mijn eigen ervaring komt het dubbelzien voor:

Hoe het begon
Slecht spreken en diplopie
Positieve resultate IViG kuur
Hevige terugval met diplopie/dubbelbeelden

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.