Immunoglobuline via het infuus

immunoglobuline, wat is dat?

Een immunoglobuline-kuur is een behandeling met medicijnen dat via het infuus wordt toegediend. Immunoglobulinen spelen een belangrijke rol bij de aImmunoglobuline in potfweer tegen infectieziekten en wordt dan ook ingezet als bijvoorbeeld neurologische klachten (zoals Myasthenia Gravis) weer opspelen. Toen ik de intake kreeg in het LUMC voor

deze kuur werd ook gevraagd naar mijn gewicht. Aan de hand hiervan werd bepaald hoeveel immunoglobulinen ik toegediend zou krijgen. Deze kuur wordt ook wel gamma kuur, gammakuur of IViG (intraveneuze immunoglobulinen) genoemd. IViG wordt ook bij andere ziekten toegepast.

Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: rillingen, hoofdpijn, koorts, braken, misselijkheid,
gewrichtspijn, lage bloeddruk en pijn in de onderrug. Ik had er zin in.

De behandeling zelf duurde vijf dagen. Dit schijnt gebruikelijk te zijn voor de eerste keer. Hebben mensen ook ervaring met kortere of langere behandelingen van de gamma / immunoglobuline kuur?

Nadat ik was gewogen bleek weer dat ik was afgevallen. Best een goed dieet Myasthenia Gravis. Het totaal aan immunoglobuline dat ik toegediend zou krijgen werd bepaald en er werd een infuus aangebracht. Aangezien ik nog steeds doodsbang was voor naalden was dit geen pretje en het misprikken (5 keer) hielp ook niet mee. Zwetend lag ik op het ziekenhuisbed, in gedachten keihard te schelden.

De verpleegster probeerde mij nog af te leiden door alledaagse vragen te stellen. Op dat moment kon het mij echter weinig boeien wat voor weer het buiten was en waar ik op vakantie zou gaan. Toch een lieve poging.

Na veel wroeten en pijn zat het infuus er eindelijk in en kon de IVG (intraveneuze immunoglobuline)kuur beginnen. Van de kuur zelf merkte ik weinig. Alleen de zoutoplossing die ze inspoten voelde koud aan in mijn bloedbaan. Voor de dag erna stond er alleen nog maar een EMG onderzoek gepland. Hier was ik echter niet meer zenuwachtig voor, het was al de derde keer dat ik met naalden in mijn gezicht plaats mocht nemen in een kleine kamer met teveel mensen.

De dagen erna verliepen voorspoedig en na maandenlang weinig verbetering merkte ik eindelijk dat de dubbelbeelden in de ochtend verdwenen (hoera!) en dat mijn overige klachten ook minder werden. Zou het zo snel kunnen helpen? Duur spul, maar het kwam als een geschenk uit de hemel. Immunoglobuline bedankt! Bloeddonoren bedankt! Of juich ik te vroeg? De rest van de week verliep voorspoedig en ik had gelukkig geen bijwerkingen van de kuur. Bij mijn overige klachten (moeite met spreken, slecht slikken merkte ik nog geen verbetering. Hopelijk komt dit ook snel. Dan ga ik feest vieren.

De IVG (intraveneuze immunoglobuline) kuur heeft van 25-09-2006 tot en met 29-09-2006 geduurd en daarna werd ik ontslagen uit het ziekenhuis. Er werden afspraken gepland en een week later moest ik weer terugkomen om te kijken hoe het met mijn klachten zou gaan. Dit in een volgende blog voor in mijn tijdlijn.

Hoe een opname voor immunoglobuline kuur in een ziekenhuis gaat kunt u hier (pdf bestand) lezen. In dit geval het St. Elisabeth Ziekenhuis. Mijn kuur heeft plaatsgevonden in het LUMC.

Een filmpje op YouTube verduidelijkt de werking van immunoglobuline (in het Engels)

In de categorie tijdlijn overzichtkunt u alle posts van mijn tijdlijn overzichtelijk terugvinden (opent in nieuw tabblad)

Reacties onder het bericht en likes en shares op Facebook zijn altijd welkom!

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.