Imuran Azathioprine

Imuran Azathioprine, wat is dat?

Imuran is de merknaam en de werkzame stof in dit medicijn is azathioprine. Imuran valt onder de groep medicijnen die het afweersysteem onderdrukken; ook wel immunosuppressiva genoemd. Onder deze groep medicijnen vallen onder andere ook Neoral Ciclosporine, mycofenolaatmotil en mycofenolzuur. Het lichaam valt bij sommige aandoeningen (waaronder Myasthenia Gravis) het eigen afweersysteem aan. Imuran met als werkzame stof Azathioprine zorgt ervoor dat dit proces wordt onderdrukt. Het middel wordt ingezet bij transplantaties, reumatoïde artritis, ziekteImuran tabletten van Crohn, lupus erythema odes (LE), chronische huidziekten, bloedstollingsziekten, bloedarmoede en chronische bloedziekten. Bij de meeste aandoeningen is het effect pas na enkele maanden merkbaar. Zo duurt het bij de ziekte van Crohn gemiddeld twee maanden; bij bijvoorbeeld ernstige chronische bloedziekten wordt er vaak gebruik gemaakt van een hoge dosis Imuran Azathioprine en is het effect na enkele weken al merkbaar. Dit gaat vaak wel samen met meer en heftigere bijwerkingen.

Bijwerkingen van Imuran Azathioprine

Net zoals de meeste medicijnen heeft Imuran Azathioprine ook bijwerkingen. De bijwerkingen van deze medicatie wordt door velen gezien als niet onprettig en is het vaak een eerste keus als behandeling bij veel aandoeningen. Echter reageert Imuran bij iedereen anders. Als u last krijgt van allergische reacties na het nemen van dit medicijn dan kan dit betekenen dat u de stof Azathioprine niet kunt verdragen. In dat geval moet u direct de arts inschakelen en mag u hoogstwaarschijnlijk dit medicijn niet meer gebruiken (ook niet in de toekomst) Heeft u een bijwerking die niet op de lijst staat? Meldt dit aan u behandelend arts. Lees voor het gebruik altijd de bijsluiter goed door. De volgende bijwerkingen zijn bekend bij Imuran azathioprine:

Soms

  • Afwijkingen in het bloed (uw arts zal regelmatig het bloed controleren om te bepalen of u geen bloedarmoede op heeft gelopen van langdurig gebruik azathioprine

Zelden

  • Misselijkheid (neem de tabletten kort na het eten in als u hier last van heeft)

Zeer zelden

  • Onregelmatige stoelgang
  • Verminderde leverwerking
  • Verhoogde kans op infecties
  • Allergische reacties (zoals jeuk, galbulten, uitslag op de huid, koorts, rillingen, spierpijn etc.)
  • Haaruitval
  • Ontsteking van de alvleesklier
  • Hogere kans op tumoren

Imuran Azathioprine bij Myasthenia Gravis

Het medicijn imuran is qua bijwerkingen een van de betere medicijnen om in te zetten als behandeling van de spierziekte Myasthenia Gravis en is vaak ook een van de eerste keus voor de huisarts of neuroloog. Bij Myasthenia Gravis zal het enkele maanden duren voordat imuran effect heeft. Het middel is in de jaren 70 voor het eerst ingezet voor MG en is gegroeid tot een van de meest populaire behandelingen. Dit komt omdat de bijwerkingen niet vaak voorkomen of gemakkelijk te controleren en te behandelen zijn. Het komt vaak voor dat Imuran Azathioprine langdurig of levenslang moet worden geslikt door MG patiënten. Volgens onderzoeken is gebleken dat er mensen met MG zijn die dankzij het gebruik van Imuran volledig in remissie terecht zijn gekomen. Een relatie tussen kanker en imuran wordt nog onderzocht:

There is still much to learn about Imuran, including answers to such worrisome questions as whether it may increase the risk for cancer many years later. This is the most controversial, unwanted effect of Imuran. There are reports of an increased frequency of tumours mainly of the lymph glands in patients with rheumatoid arthritis taking Imuran. The sort of tumours that occurred in these patients were those that respond well to treatment once Imuran is stopped. However, a more recent report in 755 patients taking Imuran for bowel disease and who were followed for up to 29 years found no increase in the number of tumours of any sort. There are no comparable figures for MG Patients, but, on the basis of current knowledge, there is little cause for alarm. Bron 

Mijn eigen ervaring met Imuran Azathioprine

Omdat dit een populair medicijn is bij MG heb ik deze natuurlijk ook in mijn pakket met medicijnen zitten. Ik heb dit middel van 2006-2009 en van 2013-heden geslikt. Zelf heb ik niet of nauwelijks last gehad van de bijwerkingen die hierboven zijn genoemd en had ik meer last van de bijwerkingen van bijvoorbeeld de prednisolon. Mijn ervaringen heb ik beschreven op mijn tijdlijn en imuran azathioprine wordt in de volgende blogs genoemd:

Eerste keer Imuran
Imuran in combinatie met andere medicijnen
Afbouwen prednison gaat fout
IViG kuur met daarnaast Imuran Azathioprine

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.