IVIG kuur

Immunoglobuline kuur (IVIG), wat is dat?

IVIG kuur betekent intraveneus immunoglobuline. Al zou je intraveneus letterlijk vertalen dan zou je uitkomen op ‘in de ader’. Dit wordt over het algemene gebruikt bij het toedienen van medicatie via een infuus. Zo ook bij de IVIG kuur met immunoglobuline met Nanogam of KIovig. Het middel wordt toegediend via het infuus en vind doorgaans in het ziekenhuis plaats. Bij ernstige gevallen komt het voor dat de IVIG thuis gegeven wordt. Dit is echter vrij ongebruikelijk, omdat er een allergische reactie kan optreden van het donorbloed/eiwit. Immunoglobuline IVIG infuus kuur Myasthenia Graviswordt bereid uit minstens 1000 eenheden plasma wat uit het bloed van doneren komt. De samenstelling in de immunoglobuline kan variëren. Deze behandeling wordt steeds vaker toegepast bij een groot aantal auto-immuunziekten (waaronder Myasthenia Gravis), ziekten die gekenmerkt worden door het voorkomen van auto antistoffen in het bloed van de patiënt. Ook al is deze behandeling prijzig (voor een flacon van 25ml is het bloed van 100 donoren nodig), IVIG wordt vaak ingezet door artsen, omdat het geen ingewikkelde behandeling is en de bijwerkingen vrij gering zijn. Immunoglobuline heeft bij toename van een ziekte bewezen een goede invloed op de net ontstane klachten. Er zijn patiënten die al tijdens de opname of kuur verbetering merken van de klachten.

Immunoglobuline, de opname

Moet u binnenkort een behandeling met immunoglobuline IVIG ondergaan? De behandeling zal ongeveer op de volgende manier verlopen:

 • U meldt zich bij de receptie of balie van de juiste afdeling, u hoeft niet nuchter te zijn.
 • U krijgt een opnamegesprek waar u onder andere kunt aangeven wat voor medicatie u gebruikt, wie uw contactpersoon is, of u ergens allergisch voor bent en wat u verder nog wilt weten over de behandeling.
 • Het infuus wordt ingebracht
 • De bloeddruk, temperatuur en hartslag worden opgemeten door een verpleegkundige
 • Als de controles in orde zijn wordt er begonnen met het toedienen van de immunoglobuline via het infuus. Mogelijke bijwerkingen direct melden
 • Nadat het medicijn is toegediend wordt het gehele infuussysteem doorgespoeld met een zoutoplossing.
 • Als u naar huis toegaat dan wordt het infuus afgekoppeld. Blijft u voor opname in het ziekenhuis dan blijft u vaak aan het infuus vastzitten (dit om er voor te zorgen dat de lijn niet verstopt raakt). U kunt ook de ‘gok’ nemen en gewoon losgekoppeld worden van het infuus zodat u mobieler bent in het ziekenhuis.
 • Na de kuur wordt het infuus verwijderd.

Bijwerkingen IVIG, immunoglobuline

Net zoals bij ieder medicijn of behandeling zitten aan de IVIG, intraveneuze immunoglobuline ook bijwerkingen. Zoals hierboven vermeldt zijn deze gering, bij een hogere dosering is er een grotere kans op bijwerkingen. Er wordt bij de IVIG over het algemeen gebruik gemaakt van twee middelen, Nanogam en Kiovig. De bijwerkingen van beide soorten immunoglobuline staan hieronder:

Nanogam

 • Koude rillingen
 • Hoofdpijn
 • Koorts
 • Braken
 • Allergische reacties
 • Misselijkheid
 • Gewrichtspijn
 • Lage bloeddruk
 • Lage rugpijn

Kiovig

 • Allergische reacties
 • Duizeligheid
 • Gewrichtspijn
 • Hoofdpijn
 • Gevoeligheid bij de injectieplaats
 • Koorts
 • Rillingen
 • Rugpijn

IVIG bij Myasthenia Gravis

Hoewel er geen uitgebreide klinische studies zijn die het met elkaar eens zijn over de behandeling van Myasthenia Gravis, zijn er wel studies die bewijzen dat IVIG (intraveneuze immunoglobuline) werken bij de spierziekte Myasthenia Gravis. Een groot deel van de patiënten ervaren al tijdens de kuur vermindering van de klachten. Voornamelijk bij patiënten die een ernstige vorm hebben van MG.

Patients treated with IVIG demonstrated a significant improvement in QMG Score for Disease Severity at day 14 and the response persisted at day 28. The largest clinical improvement occurred in patients with more severe disease. IVIG was well tolerated with no significant side effects observe
d. Given the observed efficacy and safety of IVIG demonstrated in this trial, future studies are necessary to determine if there is a role for interval IVIG treatments in chronic MG.

Bij weer een andere studie is bewezen dat de klachten bij een groot gedeelte van de Myasthenia Gravis patiënten verminderden, maar dat er vaak geen volledige remissie optrad. Veel patiënten moeten om de week of maand naar het ziekenhuis voor de kuur om de spierzwakte onder controle te houden.

In this retrospective study on a relative small cohort of MG patients maintenance IVIg therapy was successful in reducing symptoms of MG but seems to be ineffective in inducing full remission or reducing disease activity. IVIg should be regarded only as symptomatic therapy in MG.

Eigen ervaring met IVIG kuur

Ik heb twee keer de IVIG kuur gehad in het LUMC (Leiden). Mijn ervaringen met deze kuur, de bijwerkingen die ik van de immunoglobuline had heb ik opgeschreven en gedeeld op deze website op mijn tijdlijn. Bij de volgende blogposts uit mijn tijdlijn komen mijn IVIG voor:

Eerste keer IVIG
IVIG werkt perfect, na twee dagen verbetering
Tweede keer IVIG
IVIG werkt deze keer niet lang genoeg

 

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr
4 Comments
 1. April 2014 Ik heb net 3x een infuus op de dagbehandeling,om de 4 weken achter de rug!Vol goede moed mijn laatste hoop op behandeling voor mijn MS ..Helaas kreeg ik last van allerlei bijwerkingen,zoals lichte hoofdpijnen,pijn in AL mijn gewrichten alsof ik zwaar reuma had,krachtverlies,heel erg vermoeid,acne in mijn liezen kwam terug nadat die eindelijk rustig was…Nou,al met al ging mijn levenskwaliteit er op achteruit.Ik moest stoppen!..Op hoop van zegen en heb geen andere keus dan mijn pijlen te richten op het alternatieve circuit

  • Beste Jan Pieters,

   Bedankt voor het compliment en de opmerking. De spelfout is eruit gehaald. Ik heb deze website in een ver verleden gemaakt en daarbij geen gebruik gemaakt van een spellingscontrole. Er staan helaas nog veel meer spelfouten in.

 2. Even een vraagje, wat is het verschil tussen IVIG kuur en plasmaferese. Of is het allebei hetzelfde. Ik heb in mei dit jaar plasmaferese gehad maar het heeft niet veel gedaan. Alleen ietsje met m’n longen volgens de longfunctie. Verder niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.