Mestinon – Elf tips bij (langdurig) gebruik!

Mestinon Pyridostigmine

Pyridostigmine is de werkzame stof en Mestinon is de merknaam. Uw arts zal het vaak gewoon mestinon noemen. Dit is een veelgebruikt en populair medicijn voor de ziekte Myasthenia Gravis en bij het syndroom van Lambert-Eaton (diMestinon tablettent is een spierziekte die veel overeenkomsten vertoont met MG). In sommige zeldzame gevallen wordt pyridostigmine ook ingezet bij de ziekte van Parkinson als dit gepaard gaat met een verlaagde bloeddruk. Mestinon behoort te de groep medicatie die remmers van acetylcholineterase worden genoemd. Alle informatie en het specifieke nut van Mestinon bij Myasthenia gravis kunt u lezen op de pagina over Pyridostigmine Mestinon. Voor het (langdurig) gebruik van mestinon heb ik een aantal tips voor u uiteengezet. Overleg voordat u met iets nieuws begint altijd met de huisarts of neuroloog. Lees snel verder! 

Elf tips bij het gebruik van mestinon

 1. Lees van te voren goed de bijsluiter. Bij een aantal bestaande condities kan het gevaarlijk zijn om mestinon te gaan slikken.
 2. Autorijden valt niet aan te raden als u last heeft van de bijwerkingen duizeligheid en een suf gevoel. Heeft u geen last van deze bijwerkingen, maar slikt u toch mestinon? Rijdt maximaal een uur achter elkaar en rijdt zoveel mogelijk met een alert iemand naast u.
 3. Mestinon werkt op korte termijn, zorg dus dat u altijd mestinon pyridostigmine bij u heeft mocht u dit even snel nodig hebben. Overleg wel met de arts wanneer u een extra dosis in mag nemen op een dag en hoe vaak.
 4. Last van extra slijm in uw keel? Er zijn genoeg homeopathische hoestdranken op de markt die dit snel kunnen verhelpen. Overleg dit wel met uw arts. De arts kan eventueel een medicijn hier voor voorschrijven.
 5. Koop een pillendoos waar u genoeg ruimte in heeft en waar u voor meerdere dagen de medicijnen in kunt doen (deze medicijndoos kan ik aanraden, ik heb hem zelf en hij bevalt). Een medicijnagenda voor de mensen die meer vergeten is ook raadzaam. Een dosis vergeten kan nare gevolgen hebben.
 6. Heeft u Myasthenia Gravis met MuSK antistoffen? Het effect van de mestinon is daarbij bewezen een stuk minder. Overleg goed met uw neuroloog of de bijwerkingen van Mestinon het waard zijn om te proberen
 7. Er bestaat een vorm van mestinon pyridostigmine waar het effect iets langer uitgesteld wordt. Mensen die in de nacht last hebben van slapeloosheid zouden deze dan in de avond in kunnen nemen in plaats van de reguliere dosis (zie mestinon.com)
 8. Bij mestinon is het lastig om de juiste dosis te vinden. Geef niet meteen bij de eerste bijwerkingen en geen positief resultaat de hoop op. Overleg direct met uw arts of de dosis wel juist is.
 9. Als u last heeft van maag- en darmklachten dankzij de Mestinon kunnen wij aanraden om het medicijn met melk of eten in te nemen.
 10. Mestinon mag niet met een pillensplijter (wel handig voor bijvoorbeeld Prednisolon en Prednison) worden gespleten. De tabletten dienen heel doorgeslikt te worden.
 11. Sommige operaties kunnen niet gepland worden als u aan de mestinon zit. Geef dit op tijd door in het ziekenhuis (ook op vakantie). Het zou kunnen dat u misschien even moet stoppen met pyridostigmine.

Al deze tips zijn samengesteld uit eigen ervaring van mijzelf en van andere mensen in mijn omgeving die dit medicijn slikken. Wij zijn geen van allen arts. Mocht u een nieuw medicijn nemen (hoestdrank o.i.d.) overleg dit altijd goed met de behandelend arts of apotheker. Lees voor eventueel extra informatie de disclaimer door van Myasthenia.nl. Voor vragen kunt u ons bereiken via het menu contact.

Eerste aanraking met Mestinon
Controle van de mestinon
Ziekenhuisopname en mestinon
Mestinon werkt niet – Specialist LUMC
Heeft u nog goede tips uit eigen ervaring? Laat een bericht achter!  

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
One comment to “Mestinon – Elf tips bij (langdurig) gebruik!”
 1. ik kreeg 90 mg mestinon per dag, en na de derde dag zakte ik in elkaar, kreeg aanvallen van volledige uitval van de motoriek,leek op complete verlammingen maar voelde alles, zijn der meer mensen die dit hebben gehad ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.