Mestinon Pyridostigmine

Pyridostigmine Mestinon, wat is dat?

Pyridostigmine is de werkzame stof en Mestinon is de merknaam. Uw arts zal het vaak gewoon mestinon noemen. Dit is een veelgebruikt en populair medicijn voor de ziekte Myasthenia Gravis en bij het syndroom van Lambert-Eaton (dit is een spierziekte die veel overeenkomsten vertoont met MG). In sommige zeldzame gevallenMestinon tabletten wordt pyridostigmine ook ingezet bij de ziekte van Parkinson als dit gepaard gaat met een verlaagde bloeddruk. Mestinon behoort te de groep medicatie die remmers van acetylcholineterase worden genoemd. Omdat er een aantal bijwerkingen aan Mestinon Pyridostigmine kunnen zitten die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden is het niet verstandig om auto te rijden. Ook als u zich goed voelt en geen last heeft van deze bijwerkingen kunt het beste altijd met iemand naast u rijden en voor maximaal een uur.

Bijwerkingen Mestinon pyridostigmine

Zoals ieder medicijn heeft ook Mestinon, naast eventueel het gewenste positieve effect, een lijst aan bijwerkingen. Lees voor het beginnen met Mestinon altijd goed de bijsluiter door. Pyridostigmine heeft vergeleken met een aantal andere medicijnen die ingezet worden bij Myasthenia Gravis relatief gezien minder bijwerkingen. Naast Mestinon zult u vaak ook andere medicijnen moeten slikken; laat u goed informeren als u Mestinon pyridostigmine combineert met iets anders. De dufheid en duizeligheid kan namelijk versterkt worden op deze manier. De bijwerkingen zijn onderverdeeld in soms, zelden en zeer zelden. Mocht u last krijgen van een bijwerking van deze lijst of juist van iets dat er niet opstaat; raadpleeg altijd uw behandelend arts! De meeste bijwerkingen zijn namelijk gemakkelijk te bestrijden of tegen te gaan. De bijwerkingen zijn:

Soms

 • Maag- en darmklachten (daar vallen ook misselijkheid, braken, buikpijn, winderigheid, zuuroprispingen, onregelmatige stoelgang en krampen in de buik onder)
 • Tranende ogen
 • Overmatig transpireren
 • Speekselovervloed
 • Wazig zien
 • Hartkloppingen
 • Vaker plassen
 • Hoofdpijn/migraine

Zelden

 • Grieperig gevoel (onder andere rillingen, loopneus en het hoesten met slijm erbij)
 • Benauwdheid (mede dankzij het extra slijm in de keel)
 • Duizeligheid
 • Opvliegers
 • Hogere bloeddruk (laat u regelmatig controleren. Dit kan ook bij de HAP)

Zeer zelden

 • Spierkrampen, spierzwakte
 • Galkolieken

Mestinon Pyridostigmine bij Myasthenia Gravis

Gezien het positieve en bewezen effect bij grote controlegroepen in het verleden (zie de YouTube film uit 1935. Hier ziet u een vrouw met Myasthenia Gravis, met onder andere snel vermoeide armen, moeite om uit bed te komen, niet zelf kunnen staan, moeite met spraak en hangende oogleden. Zij heeft veel baat bij pyridostigmine.


Bij Myasthenia Gravis raken de spieren snel vermoeid (ernstige spierzwakte) en de communicatie tussen de overgang tussen zenuw en spier wordt verstoord; het lichaam valt zichzelf, met name de contactpunten op de spieren, aan. Mestinon pyridostigmine zorgt er voor dat het enzym dat acetylcholine heet wordt afgeremd. Op deze manier heeft het lichaam langer de tijd en kunnen de zenuwen en spieren beter met elkaar communiceren. Bij patiënten met MuSK antistoffen is de kans dat mestinon aanslaat een stuk minder groot (zoals bij dit Engelstalige onderzoek). Mij is ooit verteld door een neuroloog dat het vaak helemaal geen effect heeft.

Eigen ervaring met Mestinon Pyridostigmine

Toen de vorm (MuSK antistoffen) nog niet bekend was, maar de diagnose Myasthenia Gravis al wel gesteld was heb ik ook Mestinon Pyridostigmine gehad. Dit was van 2006-2008. Het medicijn heeft nooit echt een positief effect gehad. Ook heb ik geen negatief effect ondervonden, maar dit kan ook zijn omdat de bijwerkingen van de prednison op dat moment heftiger waren. Mijn ervaringen met mestinon, de bijwerkingen en de inname van de tabletten heb ik behandeld in mijn blog. De volgende blogposts hebben te maken met Mestinon.

Eerste aanraking met Mestinon
Controle van de mestinon
Ziekenhuisopname en mestinon
Mestinon werkt niet – Specialist LUMC

Heeft u ook ervaring met het gebruik van Mestinon bij Myasthenia Gravis? Laat een bericht achter met uw ervaringen! 

 

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
2 comments to “Mestinon Pyridostigmine”
 1. Hoe lang moet je Mestinon slikken voordat je kunt zeggen dat het niet werkt? Ik zit inmiddels op 3x daags 50 MG en k merk niet zo veel. Ik slik het maar 3 weken. Alvast dank voor een reactie!7

 2. Ben begonnen met 3×40 mg na de diagnose MG vorig jaar augustus. Bij de start verminderde het dubbelzien binnen een uur (!) na inname van de eerste dosis. Dubbelzien is volledig weg. Inmiddels zit ik op 6×60 mg en moet 2 x daags 45 minuten rusten. Maar mestinon werkt goed. Bij vermoeidheid na plm. 3 uur, last van ogen en dan moet ik rusten. Fulltime time werken is uitgesloten. Dag werken, dag rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.