Moeite met kauwen en slikken

Moeite met kauwen

Het kauwen van voedsel is een belangrijke zaak tijdens het eten. Bij sommige aandoeningen zijn echter de spieren die nodig zijn om voedsel te kauwen zo aangetast dat dit moeilijkheden op kan leveren. Bij de spierziekte ALS is onder andere het geval. Bij de ziekte Myasthenia Gravis kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de patiënt naar mate de maaltijd vordert meer moeite krijgt met het kauwen van eten. De spieren in de kaak voelen slap aan en het eten gaat moeizamer met, in sommige gevallen, verslikking als gevolg. Heeft u moeite met kauwen, eten verwerken of slikken? Raadpleeg dan altijd een arts. Dit kan uw leven redden. Verslikken is immers zeer gevaarlijk en op een veilige manier kunnen eten en drinken is van levensbelang.

Moeite met slikken

Het proces slikken is bij de mens erg ingewikkeld en er zijn veel spieren bij betrokken. De meeste mensen kunnen slikken zonder er enigszins bij na te denken. Deze mensen kauwen het eten, verzamelen het vervolgens op de tong en de spieren van de tong vervoeren dit eten naar de keel. Daarna slikken we het eten door en zal dit in de slokdarm terecht komen. Bij mensen die moeite hebben met slikken wordt er iets in dit proces verstoord. De mens slikt daarnaast ongeveer iedere minuut om het speeksel wat in de mond ontstaat te verwijderen. U heeft last van slikproblemen als u last heeft van een van de volgende zaken:

  • U verslikt zich tijdens eten of drinken (dit kan zich uiten in hoesten, rood aanlopen, blauw aanlopen en tranende ogen)
  • Er loopt speeksel uit uw mond of u heeft moeite met het binnenhouden van eten en drinken (het loopt weer uit uw mond)
  • U heeft het gevoel dat het voedsel blijft hangen in uw keel
  • Er blijven veel resten van het eten achter in de mond
  • U ervaart pijn bij kauwen of slikken
  • U valt erg snel af
  • U eet langzamer
  • U heeft minder of totaal geen trek in voedsel
  • Bij eten en drinken raakt u snel vermoeid
  • U eet altijd hetzelfde (makkelijk voedsel bijvoorbeeld een papje)

Nogmaals: heeft u last van slikproblemen of vermoedt u dit? Raadpleeg direct de huisarts!

Kauwen en slikken als symptoom van Myasthenia Gravis

Het moeite hebben met het kauwen van voedsel en het doorslikken van eten en drinken is een bekend symptoom van de ziekte Myasthenia Gravis. De patiënt raakt vaak snel vermoeid tijdens het kauwen op eten en verslikt zich bijvoorbeeld met enige regelmaat. In het ziekenhuis worden deze patiënten geholpen met extra vloeibare voeding om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Het verslikken is bij Myasthenia Gravis (en ook in alle andere gevallen) erg gevaarlijk. Raadpleeg altijd de huisarts of behandeld arts als u hier last van heeft of verergering opmerkt van de klachten. Overigens niet alle patiënten met MG hebben hier last van. Bij Myasthenia Gravis hoeft het niet te betekenen dat u last krijgt van alle symptomen van deze neuromusculaire aandoening met spierzwakte.

Eigen ervaring met verslikken en MG

Zelf heb ik rond 2006 veel moeite gehad met slikken en kauwen met eten. Dit heb ik allemaal vastgelegd op mijn tijdlijn (te vinden in het menu van myasthenia.nl). Tegenwoordig heb ik na een lange dag meer moeite met het kauwen van voedsel. Mijn kaak raakt sneller vermoeid. Gelukkig komt het verslikken niet vaak meer voor. Mijn ervaringen met verslikken en moeite met kauwen komt in de volgende blogs voor:

Eerste ervaring met Myasthenia Gravis
Slikproblemen en moeite met eten
Heftige terugval

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.