Myasthenia Gravis bij kinderen

Myasthenia Gravis bij kinderen

De spierziekte Myasthenia Gravis kan ook bij kinderen voorkomen en er zijn ook gevallen bekend van aangeboren Myasthenia Gravis (als beide ouders drager zijn vanhangend ooglid kind het gen). Kinderen kunnen te maken krijgen met onder andere de symptomen: dubbelzien, moeite met spreken, zwakte in armen en benen, vermoeidheid en spierzwakte. Vermoedt u dat uw kind deze spieraandoening of auto-immuunziekte heeft? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Deze ziekte komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen tussen de twintig en dertig en bij mannen tussen de vijftig en zestig jaar. Voor meer informatie over de spierziekte Myasthenia Gravis zelf kunt u het hoofdartikel wat is Myasthenia Gravis lezen. Dit artikel gaat voornamelijk over MG bij kinderen. De diagnose wordt op dezelfde manier gesteld als bij de normale MG. Hier kunt u alles over lezen bij het artikel “Diagnose Myasthenia Gravis”. 

Soorten Myasthenia Gravis bij kind

Bij kinderen komt de auto-immuunziekte Myasthenia Gravis niet vaak voor en alle vormen die hieronder beschreven worden zijn zeer zeldzaam te noemen en ontstaan vaak pas op latere leeftijd. Helaas kan het voorkomen dat uw kind deze spierziekte heeft. Spreek uw twijfels altijd uit bij de huisarts, ook het vermoeden Myasthenia Gravis. Huisartsen hebben niet vaak te maken met deze spieraandoening en zullen deze diagnose niet snel stellen.

Aangeboren Myasthenia Gravis (genetische MG)

Deze zeer zeldzame niet-immune vorm van de spierziekte komt voor als beide ouders een drager zijn van hetzelfde gen en dit overbrengen bij het kind. Dit is de enige ‘erfelijke’ vorm van MG en de symptomen beginnen vaak al in het eerste jaar van de baby en zullen het gehele leven van het kind aanwezig zijn. Vaak zult u in de eerste levensjaren niets merken van de symptomen, omdat ze vrij klein beginnen en er langzaam in zullen sluipen. U kunt het gaan merken aan uw kind aan:

 • Moeite met rollen en rechtop zitten
 • Pauze in ademhaling
 • Moeite met eten en verslikken
 • Hangende oogleden
 • Dubbelbeelden (moeite met spullen in een keer pakken)
 • Moeite met spreken
 • Na slapen meer kracht dat geleidelijk af zal nemen

Behandeling van deze vorm van aangeboren Myasthenia Gravis is gelijk aan die bij andere vormen. De ziekte is ook net zoals bijvoorbeeld de MUSK en de AChR vorm behandelbaar.

Autoimmuun Myasthenia Gravis (juveniele MG, JMG)

Dit is de kindervorm van de spierziekte Myasthenia Gravis, waar ook het eigen lichaam antistoffen aanmaakt die de communicatie tussen zenuw en spier bemoeilijken. Het is een auto-immuunziekte (dus niet te verwarren met de genetische vorm hierboven). Bij juveniele MG (JMG) kan het kind last hebben van de ogen (dubbelzien en/of hangende oogleden), mond (praten, eten, slikken) en spierzwakte in armen en benen. Na een periode van rust zal het weer iets beter gaan. De symptomen kunnen erg fluctueren en kunnen ook soms volledig afwezig zijn. Het kan levensbedreigend zijn als er niet tot behandeling wordt overgegaan.

Neonatale Myasthenia Gravis

Mensen die Myasthenia Gravis hebben (de vrouwen) hebben een verhoogde kans om neonatale MG door te geven aan de baby. Dit is een tijdelijke vorm. De antilichamen die de moeder met Myasthenia Gravis aanmaakt worden doorgegeven aan de foetus die in ontwikkeling is. Deze vorm van de myasthenie duurt vaak maar enkele weken en de baby heeft ook geen groter risico om een andere vorm van Myasthenia Gravis te ontwikkelen op latere leeftijd. Dit komt tussen de 12 á 20 procent van de baby’s voor bij moeders met MG.

Heeft uw kind Myasthenia Gravis? Of heeft u ervaring met de bovenstaande soorten? Laat een bericht achter of stuur een mail via het contactformulier.

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr
2 Comments
 1. Hoi hoi
  Ik heb een kind hij is pas 2 jaar oud en heeft sinds vorig jaar last van de oogleden die gaan hangen!!

  Dd doctor heeft na een test met een prik verteld dat hij denk dat hij MG heeft hij heeft verder nergens meer last van.
  Hij krijgt op dit moment 60mg mestinon 5x pd. Dit is heel veel.
  Ik maak me zorgen om mij kind en wil graag weten hoe gevaarlijk kan dit zijn en in hoeverre kan er iets anders spelen ipv mg.

  Ik hoor het geel graag

  Mvg
  Lucy

  • Hoi,

   Dit lijkt mij inderdaad ook wel een hoge dosering. Mijn zoontje is 5 jaar en slikt op dit moment sinds juli 4 keer 10 mg mestinon per dag.
   Bij hem is de voorlopige diagnose gesteld dmv een spieronderzoek. De uiteindelijke diagnose moet komen uit het DNA onderzoek dat zij uitvoeren.
   Het gaat op het moment veel beter met hem al zal de dosering wel iets omhoog moeten waarschijnlijk. De klachten lijker weer iets te verergeren. Maar kan ook kloppen met zijn gewichtstoename.
   Hoop dat je hier iets aan hebt.
   Groeten Johanneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.