Neoral Ciclosporine. Plasmaferese werkt niet

We zijn nu een maand verder sinds de plasmaferese behandeling in het LUMC op de hematologie afdeling. In overleg met mijn werkgever heb ik deze maand niet gewerkt. Ook al voelde ik mij na de behandeling kort even wat beter. De klachten (dubbelzien, moeite met spreken en oververmoeidheid) werden iets minder en ik voelde mij ook energieker. Dit bleek echter niet van lange duur. Weer erg balen. Dan toch maar even wat sneller contact met de neuroloog opzoeken.

Op 03-07-2014 spreek ik met prof. dr. J.J.G.M Verschuuren in het LUMC. Ik heb voor deze keer mijn moeder meegenomen. Dit omdat ik het idee heb dat mijn concentratievermogen een stuk minder is geworden en ik wel alles wil onthouden wat er gezegd wordt. Mijn moeder heeft een goed geheugen voor medische zaken.

En als mijn moeder meegaat naar het ziekenhuis trakteert ze altijd op koffie en saucijzenbroodjes. Een win-win situatie dus!

Het gesprek met de neuroloog verloopt zoals verwacht. We balen er allebei van dat er nog steeds geen passende oplossing is en dat ik erg veel last heb van de bijwerkingen van alle medicijnen die ik erbij slik. We gaan het medicijn Neoral Ciclosporine een kans geven. Dit medicijn behoort tot een groep die immunosuppressiva wordt genoemd. Deze soort medicijnen zijn afweersysteemonderdrukkende (mooi scrabble woord) middelen. Ciclosporine vermindert de reactie op het lichaam op Neoral Ciclosporine capsulesallas wat het lichaam als vreemd kan beschouwen. Neoral wordt dus voornamelijk ingezet bij transplantaties, maar blijkbaar ook bij de spierziekte Myasthenia Gravis.

Mogelijke bijwerkingen van Neoral Ciclosporine: verhoogde bloeddruk, nierbeschadiging (beiden regelmatig), trillende of bevende handen, hoofdpijn, stijging van het cholesterol in het bloed (allen soms), gezwollen tandvlees, maagdarmklachten, moeheid, jichtaanvallen, spierpijn en spierkrampen, verminderde leverwerking, verhoogde kans op infecties. (allen zelden), allergische reacties, bloedafwijkingen, diabetes, gezwollen borsten, uitblijven menstruatie(allen zeer zelden)

Gelukkig heb ik geen gezwollen borsten en is de menstruatie (nu al 26 jaar) uitgebleven. Prima bijwerkingen dus. Ik moet regelmatig voor controle naar de huisarts om mijn bloeddruk op te meten en bloed te laten prikken. Nieuw medicijn, nieuwe kansen.

In de categorie tijdlijn overzicht kunt u alle posts van mijn tijdlijn overzichtelijk terugvinden (opent in nieuw tabblad)

Reacties onder het bericht en likes en shares op Facebook zijn altijd welkom!

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr
2 Comments
  1. Ik ben erg benieuwd of dit medicijn gaat helpen en of je niet teveel bijwerkingen krijgt! Had er nog nooit van gehoord, maar ik blijf je volgen! Erg leuk initiatief hoor dit blog, toppie!

    • Ik had er ook nog nooit van gehoord. De bijwerkingen zijn erg heftig van dit medicijn (zie laatste blog). Bedankt en leuk dat je mij gaat volgen! Groetjes, Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.