Neoral Ciclosporine

Neoral Ciclosporine, wat is dat?

Het medicijn zelf heet Neoral en de werkzame stof in het geheel is ciclosporine. De meeste artsen zullen het gewoon ciclosporine noemen. Het behoort tot medicijnen tegen afweerreacties en wordt voornamelijk ingezet bij transplantaties en auto-immuunziekten als Myasthenia Gravis. Auto-immuunziekten zijn aandoeningen Neoral ciclosprine waarbij het afweermechanisme, dat in het menselijk lichaam acties is, zich tegen het eigen lichaam keert. Naast de spierziekte MG zijn dit bijvoorbeeld artritis, colitis ulcerosa en zeer heftige vormen van eczeem. Daarnaast wordt Neoral Ciclosporine ook ingezet bij de ziekte lepra. Omdat de werking van ciclosporine een lange tijd op zich laat wachten wordt Neoral bijna altijd ingezet om langdurig of soms levenslang te gebruiken. Bij orgaantransplantaties en beenmergtransplanties kan het voorkomen dat het menselijk lichaam (met name het afweersysteem) de cellen in de organen of in het beenmerg ziet als vreemd en ze dan probeert te vernietigen. Ciclosporine helpt om dit tegen te gaan. Er zitten echter wel veel bijwerkingen aan dit medicijn. Dit medicijn wordt vaak niet direct bij Myasthenia Gravis gebruikt. Het medicijn is te verkrijgen als drank en in capsule vorm. De geur is niet aangenaam.

Bijwerkingen van Neoral ciclosporine

Ieder medicijn heeft zijn bijwerkingen. Zo ook Neoral met als werkzame stof ciclosporine. Als u dit medicijn gebruikt dan zal de arts regelmatig de bloeddruk en bloedwaarden moeten meten. Nierbeschadiging en algemene nierproblemen zijn de meest voorkomende bijwerkingen en als u na het slikken van Neoral ciclosporine last krijgt van extra gewicht of vetophopingen in de enkel of onderbenen moet u direct een arts raadplegen. Dit kan problemen met uw nieren betekenen. Lees voor het gebruik van Neoral ciclosporine altijd goed te bijsluiter door. De bijwerkingen zijn:

Regelmatig

 • Verhoogde bloeddruk
 • Nierbeschadiging
 • Soms:
 • Trillende handen
 • Hoofdpijn / migraine
 • Maag- en darmklachten

Zelden

 • Problemen met het tandvlees
 • Moeheid en een vermoeid gevoel
 • Aanvallen van jicht
 • Spierpijn en spierkrampen
 • Epileptische aanvallen
 • Leverbeschadiging of minder goed werkende lever
 • Verhoogde kans op infecties

Zeer zelden

 • Allergische reacties, te herkennen aan bulten, uitslag op de huid en griepachtige verschijnselen (algehele malaise)
 • Afwijkingen in het bloed
 • Verhoogde kans op tumoren (huidtumoren)
 • Gezwollen borsten en pijnlijke of uitblijvende menstruatie

Neoral Ciclosporine bij Myasthenia Gravis

Omdat Neoral hoge kosten met zich meebrengt en de bijwerkingen zeer heftig zijn (met name de verhoogde bloeddruk en problemen met de nieren) is ciclosporine niet de eerste keus qua behandeling van Myasthenia Gravis. Als andere medicijnen als prednison, prednisolon, imuran e.d. niet (goed) werken dan kan de arts besluiten Neoral in te zetten om de symptomen van MG de kop in te drukken. De resultaten zijn wel positief. Volgens een onderzoek  in Amerika waar 53 mensen met Myasthenia Gravis aan mee hebben gedaan waren de resultaten als volgt:

For the entire group of patients MDSQ was 53.3%, indicating moderate improvement. Analyzing individual cases, eight patients (15%) did not improve, 17 (33%) showed moderate improvement, 20 (38%) showed remarkable improvement, and seven patients (14%) achieved complete remission.

Het medicijn werkt pas na enkele weken tot maanden en zal dus voor langere tijd geslikt moeten worden door de patiënt met Myasthenia Gravis.

Eigen ervaringen met Neoral Ciclosporine

Ik heb zelf ook een korte periode Neoral met als werkzame stof Ciclosporine geslikt in overleg met mijn behandelend neuroloog. Vooraf is mij goed duidelijk gemaakt wat de gevaren konden zijn en wat voor positief effect het kan hebben op mijn vorm van Myasthenia Gravis met MUSK antistoffen. Mijn ervaringen met Neoral Ciclosporine heb ik op deze website in de blog verwerkt. Hieronder staan de blogposts waar mijn ervaringen worden besproken:

Neoral Ciclosporine starten
Neoral Ciclosporine werkt niet
Heftige bijwerkingen Neoral Ciclosporine
Overzicht van alle medicijnen

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.