Neostigmine

Neostigmine wat is dat?

Neostigmine is een medicijn dat alleen op recept te verkrijgen is en eigenlijk alleen bij de spierziekte Myasthenia gravis wordt ingezet. Er zijn aandoeningen waar het ook bij wordt gebruikt, maar deze worden niet altijd vergoed en zijn nog niet volledig onderzocht. Neostigmine is net zoals distigmine een medicijn dat valt onder de groep Neostigmine bij Myasthenia Gravis‘remmers van acetylcholinesterase’’. Acetylcholinesterase is een enzym dat de stof acetylcholine afbreekt. Als deze stof de overgang tussen twee zenuwcellen heeft voltooid wordt deze afgebroken, om op deze manier verwarring te voorkomen als acetylcholine in aanraking komt met nieuwe transmitters. Als we deze beschrijven lezen dan lijkt het medicijn ideaal voor om de ernstige spierzwakte, die bij de neuromusculaire aandoening Myasthenia Gravis hoort, te bestrijden. Het medicijn wordt echter niet als eerste keus ingezet, ook omdat er veel bijwerkingen bij horen.

Bijwerkingen van Neostigmine

Net zoals de meeste medicijnen heeft Neostigmine ook bijwerkingen. De bijwerkingen van deze medicatie wordt door velen gezien als heftig en voordat u met Neostigmine start is het de moeite waard om de bijwerkingen af te wegen tegenover de klachten die u ervaart. Echter reageert Neostigmine bij iedereen anders. Er zijn ook patiënten met MG die het als een prettig medicijn ervaren. Heeft u een bijwerking die niet op de lijst staat? Meldt dit aan u behandelend arts. Lees voor het gebruik altijd de bijsluiter goed door. De bijwerkingen vertonen veel overeenkomsten met het medicijn Distigmine. De volgende bijwerkingen zijn bekend bij Neostigmine:

Soms

 • Maag- en darmklachten (misselijkheid, zuuroprispingen, wisselende stoelgang en overgeven vallen hier onder andere onder)
 • Tranende ogen
 • Overmatig zweten
 • Wazig zien
 • Hartkloppingen
 • Vaker plassen

Zelden

 • Grieperig gevoel (algehele malaise)
 • Benauwdheid
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Opvliegers
 • Verhoging van de bloeddruk

Zeer zelden

 • Spierkrampen
 • Galkolieken

Neostigmine bij Myasthenia Gravis

Myasthenia Gravis is een aandoening waarbij de spieren snel en gemakkelijk moe en zwak worden. De losse vertaling van MG is dan ook ernstige spierzwakte of heftige spierzwakte. Het immuunsysteem valt zichzelf aan en hierdoor wordt de communicatie tussen spier en zenuw verstoort. De hersenen zenden normaal gesproken berichten naar de spieren als ze contact willen hebben met elkaar. De zenuwuiteinden laten dan een stof los genaamd acetylcholine. Bij mensen met de auto-immuunziekte Myasthenia Gravis wordt dit geheel geblokkeerd, omdat het immuunsysteem de aanmaak van acetylcholine blokkeert of volledig vernietigt. Neostigmine zorgt er voor dat de afbraak van de acetylcholine wordt vertraagt als de zenuwuiteinden deze stof loslaten. Op deze manier is er meer van deze stof aanwezig om de kracht van de spieren te bevorderen.

Heeft u ervaring met dit medicijn? Laat een bericht achter! 

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
2 comments to “Neostigmine”
 1. Beste Edwin, Ik heb je website gelezen en vind deze heel verhelderend.
  Ik herken er veel van, alleen ik ging niet naar het Rijnland maar bleef in het LUMC. Ik werd daar al behandeld op de long- en nierziekten.
  De onderzoeken zijn heel herkenbaar en de verpleegkundige mevrouw Pels houdt nog altijd 3 wekelijks contact. Behandeling bij prof. Verschuuren is mij ook bekend.
  Ik gebruik voor de MG alleen Mestinon 7 x 90 mg en atropine 3,75 mg voor de bijverschijnselen.per dag. Ik weiger Prednison
  En wat heb ik dan nu, het linkeroog heeft nog restverschijnselen van dubbelzien en het rechteroog zit momenteel nog helemaal dicht. Ik hoop dat deze spoedig opengaat, dan zal ik daar ook mee dubbelzien, maar ook dat zal dan weer verdwijnen(andere oog afplakken)
  Slikproblemen heb ik ook en zelf kauwproblemen, had ik. In het LUMC stelde men voor om te opereren, maar vanuit Groningen, het tweede centrum na Leiden van MG specialisatie, om de kaak die steeds uit de kom schoot tijdens het kauwen in het Vu te Amsterdam te laten behandelen.
  De specialist kwam dan uit Groningen naar Vu medisch centrum.En wat ook vervelend is de ademhalingsspieren, die af en toe verlamd zijn. Dus ik heb ook beademingsapparatuur voor de nacht en voor als ik overdag problemen heb.

  Ik hoop, dat ik niet al te armoedig over me zelf heb gedaan en hoop je toch op de een of andere dag te ontmoeten, om verdere ervaringen uit te wisselen.

  Vriendelijke Groeten,
  Fred van Duuren
  Oude Rijn 65d
  2312HC Leiden

  • Beste Fred,
   Leuk dat je op mijn website terecht bent gekomen en ‘leuk’ dat je veel herkent van mijn verhalen en ervaringen met Myasthenia Gravis. Al is het woord ‘leuk’ allicht iets misplaatst. Ik ben nu ook alleen onder behandeling bij prof. Verschuuren met daarbij regelmatig contact met mevrouw Pels. Gelukkig dat bij u de mestinon goed aanslaat, helaas passen die niet bij mijn variant (MUSK). Vervelend dat het dubbelzien zo heftig aanwezig is, ik vind dat persoonlijk de meest vervelende klacht op het moment. Ogen afplakken, bril aan de ene kant verduisteren e.d. zijn voor mij nog geen hele comfortabele oplossing; dus kies er voor om gewoon dubbel te blijven zien. U kunt mij altijd bereiken via het contactformulier en ik heb u via uw persoonlijke email mijn eigen emailadres te geven, omdat onze situaties wel heel erg vergelijkbaar zijn vind ik het zeer interessant (en leuk) om contact te onderhouden. Ik maak niet vaak mee dat de gelijkenis zo enorm is. Nogmaals bedankt voor het bericht en excuus voor de late reactie!

   met vriendelijke groet,
   Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.