Plasmaferese bij Myasthenia Gravis

Bijna drie maanden liep ik met de klachten dubbelzien, oververmoeidheid en moeite met spreken in de avonden. De stootkuur van prednisolon heeft niet geholpen zoals het zou moeten. Op mijn werk ben ik langsgegaan om goed uit te leggen van MG precies inhoudt. Op deze manier hoopte ik om duidelijkheid en begrip te creƫren bij mijn leidinggevenden en aan de mensen wie ik leiding geef. Het blijft lastig uit te leggen wat Myasthenia Gravis precies is. Ik had na afloop van dit gesprek een goed gevoel en ook het idee dat mijn collegae mijn situatie een klein beetje meer konden begrijpen.

Het is een maandag, begin april, en ik ben samen met mijn vriendin naar de camping gegaan. Mijn schoonouders hebben namelijk een stacaravan met een seizoen plaats op het vakantiepark het grote bos nabij Driebergen. Ik had aan het einde van de dag een belafspraak met prof. Verschuuren van het LUMC in Leiden en zat heerlijk ontspannen op een campingstoel toen hij mij belde. Hij informeerde eerst naar hoe het ging om daarna de behandeling plasmaferese voor te stellen. Plasmawat? Hoe werkt plasmaferese bij Myasthenia Gravis? De behandeling plasmaferese heeft bij mij van 15-04-2014 tot en met 25-04-2014 geduurd. Lees snel verder.

Plasmaferese, wat is dat?

Tijdens plasmaferese wordt je bloedplasma met daarin ziekmakende stoffen vervangen door donorplasma. Dit gebeurt met behulp van een apparaat dPlasmafarese bij Myasthenia Gravisat celscheidingsapparaat wordt genoemd. In het ziekenhuis hebben ze meerdere type apparaten staan op de afdelingen. Ik heb zelf aan twee soorten celscheidingsapparaten ‘gehangen’ of aangesloten gezeten. Ik merkte weinig verschil, al maakte het nieuwere type minder herrie tijdens de behandeling.

Tijdens de plasmaferese wordt een ader in je elleboog aangeprikt. Hier kan je bloed door worden afgenomen. Dit bloed komt in een celscheidingsapparaat, dat de bloedcellen scheidt van het plasma. In je andere arm wordt een infuus ingebracht waardoor de bloedcellen weer kunnen worden teruggegeven. Als het niet lukt een infuus in een ader in je arm te brengen dan zal er een lieskatheter worden aangelegd. Om te voorkomen dat het bloed in het celscheidingsapparaat gaat stollen, wordt er een ontstollingsmiddel toegevoegd. Bij mij is het via een kathether in de borst gegaan. Dit wordt ook wel diepe lijn infuus genoemd. Het infuus/de catheter werd onder verdoving op de operatiekamer ingebracht. Een ingreep die er heel eng uitziet en waar ik ook behoorlijk zenuwachtig voor was. Gelukkig viel de ingreep mee en verliep het ook redelijk pijnloos. Jammer was wel dat de diepe infuuslijn nog een keer verplaatst moest worden, de hechtingen opnieuw eruit en erin moesten, omdat het infuus te diep zat. Het infuus heeft er uiteindelijk 10 dagen ingezeten. Deze tien dagen zou ik omschrijven als een nare en pijnlijke ervaring. Het voordeel van het infuus in de borst was wel dat ik gewoon kon lopen en dat ik mijn armen vrij had.
Ik werd na de ‘operatie’ van de vaste lijn in mijn borst naar de afdeling gebracht waar ik zou beginnen aan de plasmaferese.

Dag antistoffen en andere nare dingen in mijn bloed. Hallo schoon donorbloed!

Het aankoppelen van het infuus op het apparaat was volledig pijnloos en ondertussen heb ik gezellig gepraat met de verpleegkundige en specialist op het gebied van bloed. Hier had ik natuurlijk veel vragen over. De behandeling zelf is vrij saai. Je kan namelijk niet even een rondje lopen of naar het toilet toe. Ik heb voornamelijk boeken gelezen, zitten pokeren op mijn laptop, televisie gekeken, geslapen, gepraat met de persoon die met mij mee was en muziek geluisterd. Dit moest ik helaas wel allemaal afwisselen, omdat mijn ogen erg snel vermoeid waren. Na drie behandelingen mocht ik een weekendje naar huis toe, met een centraal veneuze catheter in mijn borst. Hoe dit is verlopen vertel ik in een volgende blogpost.

In de categorie tijdlijn overzicht kunt u alle posts van mijn tijdlijn overzichtelijk terugvinden (opent in nieuw tabblad)

Reacties onder het bericht en likes en shares op Facebook zijn altijd welkom!

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.