Prednison en Prednisolon

Prednisolon of Prednison?

Wat is het verschil tussen prednisolon en prednison? Veel mensen, zelfs artsen, halen deze termen door elkaar. Kijk dus niet gek op als u met een doosje prednisolon in uw handen staat bij de apotheek als de huisarts of neuroloog het de hele tijd heeft gehad over het medicijn prednison. Er zijn immers veel overeenkomsten tussen de twee medicijnen. Prednison was er eerder en is dus de voorloper van prednisolon. Beide medicijnen worden nog steeds voorgeschreven bij meerdere aandoeningen. Er wordt beweert dat prednison minder bijwerkingen geeft als prednisolon, maar dit is per Prednisolon structuurpersoon verschillend. In beide medicijnen zitten nagenoeg dezelfde stoffen verwerkt. Mocht u veel last hebben van de bijwerkingen van het ene middel kunt u, in overleg met uw behandelend arts, de andere soort proberen. Bij Myasthenia Gravis wordt over het algemeen gekozen voor prednisolon voor langere termijn, maar ook voor een stootkuur als de klachten weer opkomen. Op deze manier wordt er geprobeerd om de klachten snel de kop in te drukken. Beide medicijnen zijn corticosteroïden. Dit zijn stoffen die ons eigen lichaam ook aanmaakt en is een hormoon. Dit hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren. De belangrijkste eigenschap is het remmen van ontstekingen.

Waar wordt prednisolon en prednison bij gebruikt?

Omdat het zo’n algemeen middel is, ook wel een paardenmiddel genoemd, kan het ingezet worden bij veel aandoeningen. Neuromusculair of niet. Dit medicijn wordt onder andere voorgeschreven bij:

 • De ziekte van Crohn
 • Colitis Ulcerosa
 • Reuma
 • Astma
 • COPD
 • Multiple Sclerose (oftewel MS)
 • Myasthenia Gravis
 • Misselijkheid als bijwerking van chemotherapie
 • Bij transplantaties

Het medicijn Prednisolon en Prednison

Deze medicijnen werken in op een ontsteking en zorgen ervoor dat deze uiteindelijk afneemt. Ontstekingen zijn reacties van het menselijke lichaam (onder andere infecties of beschadigd weefsel). Ontstekingen zorgen er voor dat dit kan herstellen. Een ontsteking valt vaak te herkennen aan roodheid van de huid, koorts (of een verhoging van de lichaamstemperatuur). In het geval van auto-immuunziekte is er geen sprake van een ontsteking, maar van het lichaam dat bepaalde cellen ziet als vreemd. Het lichaam zal deze cellen aanvallen of volkomen negeren. Bij de ziekte van Crohn gaat het bijvoorbeeld om de darmcellen. Bij Myasthenia Gravis om antistoffen die ervoor zorgen dat de overgang tussen zenuw en spier wordt bemoeilijkt. Prednison en prednisolon kunnen hierbij helpen door de aanmaak van de antistoffen te remmen.

Bijwerkingen prednisolon en prednison

Ik persoonlijk wens niemand langdurig gebruik van deze medicatie toe. De bijwerkingen zijn heftig en worden door vrijwel iedere gebruiker als vervelend ervaren. Het is van groot belang dat de bloeddruk en het bloed regelmatig wordt gecontroleerd door de behandelend arts. Heeft uw klachten die niet op de lijst staan of merkt u aan het lichaam dat er iets veranderd? Vraag direct advies aan medisch personeel. Lees goed de bijsluiter (opent in nieuw tabblad) door voordat u begint met het gebruiken van dit medicijn. De bijwerkingen die het meeste voorkomen zijn:

 • Extra honger
 • Vochtophoping
 • Verlaagde weerstand
 • Maag- en darmklachten
 • Botontkalking
 • Brandend maagzuur
 • Spierzwakte
 • Stemmingswisselingen
 • Gejaagd gevoel
 • Depressie
 • Ziekte van cushing
 • Diabetes
 • Hoge bloedruk
 • Overmatig transpireren
 • Vocht vasthouden
 • Meer haargroei
 • Vollemaansgezicht

Stootkuur en langdurige behandeling

Een behandeling met deze medicijnen kan gegeven worden als stootkuur of als langdurige kuur. In sommige gevallen wordt er gestart met een stootkuur om daarna af te bouwen naar een acceptabele dosis voor een langdurige kuur. Er mag nooit direct worden gestopt met deze medicijnen, omdat dit veel serieuze bijwerkingen op kan leveren. Bij een stootkuur wordt er in korte tijd een hele grote hoeveelheid prednison of prednisolon gegeven (bijvoorbeeld 60mg of 50mg). De bijwerkingen bij een korte stootkuur van enkele dagen tot maximaal enkele weken zijn in mindere mate aanwezig. Bij een langdurige kuur komen er meer bijwerkingen om de hoek kijken. Een langdurige kuur duurt gemiddeld enkele weken tot maanden. In sommige gevallen is het nodig om levenslang prednison of prednisolon te gebruiken totdat er een alternatief medicijn op de markt gaat komen. Dit is bij de ziekte van Addison, ziekte van Cushing, sommige gevallen van reuma en Myasthenia Gravis.

Tabletten, injecties of infuus

Als behandelend arts besluit om u prednisolon of prednison te geven als medicijn bij de klachten dan kan dit op verschillende manieren worden toegedient. Tabletten of capsules zijn de meest voorkomende vormen.
tablet prednisolonTabletten worden gebruikt bij zowel de stootkuur als een langdurige behandeling. Deze kunnen met water worden ingenomen. Tabletten zijn beschikbaar in 1mg, 5mg, 10mg, 20mg en 50mg. De meeste tabletten kunnen door middel van een pillen splijter (goedkoop aan te schaffen) bijvoorbeeld door de helft worden gehakt om zo de juiste dosis binnen te krijgen
Injecties met prednisolon of prednison worden onder andere toegedient bij een tennisarm, soorten reuma, schouderklachten, gewrichtsklachten en huidaandoeningen. Injecties werken van 3 dagen tot enkele weken. Herhaling kan nodig zijn.
Infuus met deze medicijnen wordt vaak alleen ingezet bij ernstige gevallen injecties vloeibaar prednisolonen valt onder de vorm stootkuur. Via het infuus kan er snel een hoge dosis de bloedbaan worden ingepompt om klachten snel de kop in te drukken.
Wat is uw ervaring met deze medicijnen? Heeft u veel last van de bijwerkingen? Laat een bericht achter!

Mijn ervaring:

Myasthenia.nl heeft voor u een lijst met 9 tips samengesteld voor mensen die prednison gebruiken of gaan gebruiken.

Mijn ervaring met prednisolon en prednison kunt u teruglezen op mijn tijdlijn. In de volgende blogposts komen deze medicijnen voor:

Prednison en slaapproblemen
Afbouwen prednison
Starten met prednison

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
4 comments to “Prednison en Prednisolon”
 1. 15 jaar geleden ‘prednison’ als stootkuur voorgeschreven gekregen vanwege Myasthenia Gravis. Daarna overgegaan op het medicijn ‘mestinon’. Prima resultaat en naar mijn gevoel geen bijwerkingen geconstateerd. Na ongeveer 2 jaar was ik medicijnvrij! Thans heb ik wegens een huidaandoening (CDLE) van de dermatoloog ‘prednisolon’ ontvangen. Ik heb 14 dagen 30 mg p/d geslikt maar kreeg na 10 dagen vrij heftige angstaanvallen. In overleg met de arts nu sinds 1 week gereduceerd naar 20 mg p/d. De angst is iets verminderd maar nog steeds een zeer opgejaagd gevoel. Overigens had de dermatoloog het ook over ‘prednison’ terwijl ik ‘prednisolon’ bij de apotheek uitgereikt kreeg.

 2. Ik gebruik al 25 jaar pridnison/prednisalon.
  Ik begon met 40 miligram na jaren dit vol te hebben gehouden adviseerde de reumatoloog af gebouwen zo ver mogelijk na veel op meer en minder kwam ik dan toch na vele jaren op een hoeveelheid van 12,5 milligram de arts wilde er nog wel wat af het ging goed met mijn lijf.
  Ik ben begonnen 1 februari 2017 met om de dag een halve er af maar op 10 februari was ik weer bij af alles ging weer mis zoals opstaan, mijn handen niet meer goed kunen gebruiken, achter in mijn hoofd heftige pijn kortom waardeloos.
  Gezien ik voor een tijdje in het buitenland zit kan ik geen advies vragen maar heb besloten het zoals gewoonlijk te verhogen nu neem ik korte tijd 4 miligram in om zo weer af te bouwen naar de oude stand van 2,5 miligram dit gaat me lukken want ik hou in oogaanschouw dat de medichijn prettig werkt om een redelijk bestaan te hebben maar wel heel schadelijk is.
  Dit is mijn ervaring die ik wil delen.
  Engel.

 3. Ik ben 74 en gebruik al meer dan 40 jaar met regelmaat een stootkuur prednisolon voor mijn slechte longen. Ik ben over dit medicijn zeer tevreden en ervaar weinig vervelende bijwerkingen. Ik gebruik dit medicijn meestal in combinatie met antibiotica als ik een infectie heb in mijn longen meestal een paar keer per jaar. Ik weet dat als mensen horen dat ik prednisolon of prednison gebruik dat ze gelijk zeggen o dat is slecht maar ik ben er erg blij mee

 4. Ik ben 74 jaar
  Ik gebruik af en toe 5 Mg predniselon.
  Ik begon toen ik jicht kreeg ..
  Werd door arts voorgeschreven …..in conbinatie met
  Colchisine .
  Ik ben schijnbaar gevoelig voor ontstekingen…
  Daarom als ik weer jicht voel opkomen een pilletje 5 Mg
  Dan loop ik weer goed .
  Dit duurt meestal enkele weken .
  Soms 3 tot 4 weken
  Bij mij werkt het goed.
  Ben best wel voorzichtig met dit medicijn.
  Weet niet goed hoe ik minder ontstekingen de baas kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.