Rituximab

Rituximab, wat is dat?

Rituximab wordt verkocht onder de merknaam MabThera en Rituxan en wordt gebruikt bij de behandeling van bijvoorbeeld cel leukemie, een aantal auto-immuunziekten als Myasthenia Gravis en voornamelijk bij reuma (reumatoïde artritis). Rituximab wordt middels het infuus ingebracht en valt onder de hoofdcategorie immunoglobuline (ook een medicijn dat ingezet wordt bij Rituximab bij Myasthenia GravisMyasthenia Gravis, andere spierziekten en bijvoorbeeld reuma). Rituxumab is een duur middel en zal vaak alleen worden voorgeschreven als andere behandelingen met bijvoorbeeld prednison, leflunomide, methotrexaat en andere DMARD’s (bij reuma) niet werken.
Rituximab is een geneesmiddel dat soorten witte bloedcellen tijdelijk zal uitschakelen. Deze witte bloedcellen zijn een deel van het menselijke afweersysteem en verdedigen ons tegen onder andere ongewenste infecties. Als deze witte bloedecllen (b-lymfocyten genoemd) tijdelijk uitgeschakeld zijn dan kan deze vermindering de ziekte tot rust brengen. Als u een behandeling ondergaat krijgt u over het algemeen paracetamol (of iets sterkers) tegen infecties. Dit omdat het afweersysteem tijdelijk plat ligt.

Witte bloedcellen

Deze cellen in het bloed worden ook wel leukocyten genoemd en hebben als functie; afweer tegen alles wat lichaamsvreemd is. In verhouding zitten er veel minder witte bloedcellen in het bloed van de mens vergeleken met de rode bloedcellen. Witte bloedcellen zijn wel weer een stuk groter als de rode bloedcellen. Witte bloedcellen zijn een zeer belangrijk component van het immuunsysteem. Witte bloedcellen leven gemiddeld 2 dagen in ons bloed. Het lichaam breekt daarna de oude cellen af en vervangt ze voor nieuwe. Bij de verwijdering van de thymus/zwezerik als behandeling voor Myasthenia Gravis spelen deze witte bloedcellen een grote rol.

Weetjes over Rituximab

Een aantal belangrijke weetjes, tips en overige zaken van dit middel op een rij:

 • Gebruik van Rituximab geeft een verhoogde kans op infecties; reizen valt niet aan te raden naar de meeste landen. Overleg goed met de arts als u toch van plan bent rond de behandeling te gaan reizen
 • Onderga niet eerder dan 3 maanden na de laatste behandeling een operatie of ingreep
 • Gebruik tijdens de zwangerschap geen Rituximab
 • Rituximab wordt via het infuus gegeven
 • Gemiddeld neemt de eerste behandeling tussen de 4 á 6 uur in beslag
 • De eerste behandeling bestaat vaak uit 2x een infuus in het ziekenhuis. Er zit een periode van minimaal twee weken tussen
 • Rituximab bestaat voor een deel uit een eiwit dat van muizen afkomstig is. Er zijn mensen die hier overgevoelig of allergisch voor zijn.
 • U mag na de behandeling, dankzij de toevoeging van methylprednisolon en clemastine, niet autorijden. Neem dus altijd iemand mee die u haalt en brengt.
 • Krijgt u tijdens of na de behandeling last van koorts of verschijnselen die daar mee te maken hebben? Ligt zo snel mogelijk de neuroloog of behandelend arts in

Bijwerkingen Rituximab

Lees voordat u dit middel via het infuus krijgt toegediend goed de bijsluiter door. In deze bijsluiter staan alle bijwerkingen die bekend zijn van rituximab, MabThera en Rituxan. Een aantal bekende bijwerkingen van Rituximab via het infuus zijn:

Soms

 • Infecties
 • Verminderde aanmaak van bloedcellen
 • Allergische reacties
 • Keelpijn
 • Koorts
 • Rillingen
 • Infectieverschijnselen (onder andere hoesten met slijm, pijn bij plassen, onregelmatige stoelgang (diarree)
 • Zwakte in armen en benen.
 • Dubbelbeelden

Zeer zelden

 • Aandoeningen van het zenuwstelsel

Rituximab bij Myasthenia Gravis

Rituximab wordt nog niet vaak ingezet bij de spierziekte Myasthenia Gravis en wordt door de verzekering ook nog niet vergoed. De neuroloog kan toch besluiten dit middel in te zetten bij deze aandoening met spierzwakte als andere behandelingen (IVIG kuur, plasmaferese en de prednisonkuur) niet of onvoldoende helpen. De kosten worden in zulke gevallen vaak door het ziekenhuis zelf vergoed. Het LUMC in Leiden heeft hier in ieder geval experimenten mee lopen. Volgens buitenlandse onderzoeken  zijn er positieve resultaten geboekt en is Rituximab een middel dat goed bij Myasthenia Gravis kan passen. Ze adviseren ook om het nog verder te onderzoeken. Sommige patiënten met de MUSK– en de AChR vorm van Myasthenia Gravis, die dit middel hebben toegediend gekregen via het infuus, zijn daarna aanzienlijk in dosis van prednison verlaagd.

Our results support the hypothesis that rituximab is beneficial and well tolerated in managing refractory myasthenia gravis and nearly doubles published cases. We propose that B-cell-directed therapies may become an attractive option and suggest pursuit of a prospective trial.

Volgens het recentere Hilton-Jones onderzoek naar het gebruik van Rituximab (RTX) bij MG trekken ze de conclusie dat het bij de zwaardere gevallen van de myasthenie bewezen effect heeft, maar dat voor de mildere vormen van MG er nog veel onderzoek voor nodig is.

Bent u bekend met dit middel? Laat een bericht achter!

Onlinegamelist
Polissen vergelijken van verschillende aanbieders

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.