Tips bij prednison en prednisolon

Tips bij Prednison en prednisolon gebruik

Tips en trucs logo

Alle informatie over deze medicijnen, hoe ze werken, wat voor behandelingen er worden gegeven, wat de bijwerkingen zijn en meer kunt u op de pagina: Prednison en Prednisolon lezen. In dit artikel geef ik negen tips voor mensen die aan de prednison of prednisolon en veel last hebben van de bijwerkingen. Ook voor mensen die nog moeten starten met een stootkuur van dit paardenmiddel is het handig om deze tips door te nemen. Een aantal voorbereidingen kunnen een kuur makkelijker maken.
Lees snel verder!
1. Lees de bijsluiter goed door. Veel mensen willen de bijsluiter niet lezen, omdat ze dan teveel narigheid lezen waar ze bang van worden. Voor prednison en prednisolon is het van groot belang dat de bijsluiter goed gelezen wordt. Als het medicijn verkeerd wordt gebruikt kan dit ernstige gevolgen hebben.

2. Last van een constant hongergevoel? Vliegen de kilo’s eraan dankzij de prednison? Haal geen snacks in huis, eet drie keer per dag gezonde, goede en stevige maaltijden. Gun uzelf op één dag in de week een lekkere en ongezonde maaltijd als patat, pizza of shoarma. Op deze manier ontzegt u uzelf niets en houdt u het makkelijker vol. Drink veel water en thee. Toch nog honger? Ga op zoek naar gezonde snacks! Op deze manier ben ik, tijdens langdurige prednisolon gebruik, 7 kilo binnen 2 weken kwijtgeraakt. En ik ga nog door!

3. Overmatig transpireren is een vervelende bijwerking. Er zijn dagen, als het erg warm is buiten, dat de zweetplekken snel in het shirt staan. Koop van te voren een stuk of tien zwarte of witte effen T-shirts bij een goedkope winkel als de Zeeman, Primark, Wibra of H&M (in de aanbieding).

4. Schaf een goede pillendoos aan (deze pillendoos kan ik aanraden). Een pillendoos moet groot genoeg zijn voor al de medicijnen en meerdere dagdelen bevatten. Op deze manier vergeet u niet snel een dosis. Er zijn ook pillendozen met alarm erop. Erg handig als u écht geen dosis wilt overslaan!

5. Neem de medicijnen zo vroeg mogelijk rond een maaltijd in. Dit kan maag- en darmklachten voorkomen. Ook bestaat de kans dat u hyperactief wordt van de prednison of prednisolon, des te eerder u de pillen inneemt des te minder last van slapeloosheid u krijgt in de avond. Zelf neem ik ze het liefst rond 6 uur in de ochtend in met water en een sultana of een light cracker. Daardoor heb ik een betere nachtrust.

6. Schaf een pillensplijter aan (deze stevige pillensplijter kan ik aanraden, is nog goedkoop ook). Wilt u geen geld uitgeven aan een pillensplijter? Vaak hebben ze bij uw apotheek deze gratis voor u. Deze gaan echter wel snel kapot en werken naar mijn mening niet al te best. Voor kort prednison of prednisolon gebruik is het dan niet zo erg.

7. Leg aan uw omgeving uit dat u prednison of prednisolon slikt. De kans dat u vocht vast gaat houden in het gezicht of op andere plekken is aanwezig. Dit kan zorgen voor een ‘vollemaansgezicht’ en hierdoor een negatiever zelfbeeld. Als mensen in uw omgeving hier vanaf weten zal er meer begrip ontstaan en voelt u zich waarschijnlijk/hopelijk een stuk beter.

8. Stemmingswisselingen, gejaagd gevoel en depressies zijn serieuze bijwerkingen van dit paardenmiddel. Tip 7 is hier ook van toepassing. Probeer als u een moment aan voelt komen dit te melden aan de personen die op dat moment aanwezig zijn. Bij een gejaagd gevoel of ernstige stemmingswisselingen (waar ik erg veel last van heb vanaf een dosis van 30mg) ga ik het liefst even naar buiten toe om een rondje te lopen. Is lopen niet mogelijk in uw conditie? Ga in de tuin of op het balkon even een luchtje scheppen. Heeft u het idee dat u depressief bent? Schakel een hulpverlener in en praat er met uw naasten goed over. Heeft u behoefte aan een gesprek via de mail dan kunt u ook via myasthenia.nl contact opnemen. Let wel; ik vervang geen arts! Ik kan alleen ervaringen over prednisolon en prednison delen en aanhoren. Een arts inschakelen is het belangrijkste.

9. Zweten, zweten , zweten. Neem altijd een zakdoek, handdoek of een zweetbandje mee als u naar buiten gaat.

Heeft u zelf nog tips of vragen? Laat een reactie achter!

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
4 comments to “Tips bij prednison en prednisolon”
 1. Hallo Edwin, ik heb je hele blog gelezen, veel herkenning.
  Zelf heb ik jaren Cellcept geslikt, Imuran en Neoral.
  Helaas zonder effect. Ik reageer alleen op prednisolon en slik dit al ruim 12 jaar! Ik heb wel zelf nooit meer dan 30 mg per dag willen slikken met natuurlijk alle gevolgen vandien.
  Nu is het zeer moeilijk eigenlijk niet meer mogelijk om van de prednison af te komen door de ontstane bijnierinsufficientie.
  Zelf krijg ik al 8 jaar de IVIG om de 2 weken! Daardoor ben ik niet meer zo hondsmoe MISSCHIEN EEN OPTIE VOOR JOU ??
  Helaas verplaats ik me met een scootmobiel , alles gelijkvloers en ben 100 % afgekeurd maar ik had wel een thymoom wat de behandeling van MG moeilijker maakt.
  Sterkte , groetjes Miriam

  • Hallo Miriam!

   Bedankt dat u de tijd heeft genomen om mijn blog door te lezen, dat waardeer ik zeer!

   Ik ga toevallig a.s maandag beginnen met de Cellcept en ben erg benieuwd naar de bijwerkingen en de werking ervan. Had u erg last van de bijwerkingen van Cellcept?

   Vervelend dat u al12 jaar predisolon moet slikken, blijft heel erg vervelend. De meeste bijwerkingen moeten we gewoon over ons heen laten komen, helaas.

   Is de IViG voor 5 dagen? Of heeft u een kortere kuur? Op termijn (als de cellcept, rituximab, nog een plasmaferese e.d. niet helpen) is een IViG inderdaad weer een optie.

   Nogmaals leuk dat u heeft gereageerd! Ook heel veel sterkte, vriendelijke groet, Edwin

   • Hallo Edwin, IK heb cellcept 2,5 jaar geslikt met daardoor nog slechtere beenfunctie en veel darmklachten. Op eigen verzoek ermee gestopt en voelde me gelijk beterder niet qua MG maar niet meer zo grieperig voor de MG deed het bij mij helaas niets. De IVIG heb ik de 1e keer 5 dagen achter elkaar gehad en vanaf toen iedere 2 weken dus helaas al meer dan 230 maal. Rituximab heb ik voor gestaan maar daar zijn de bijwerkingen voor mij te heftig voor ben ik niet aan begonnen.. Groetjes en ik wens je veel kracht ( letterlijk en figuurlijk ) met alles Miriam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.