Verwijdering thymus (thymectomie)

Thymus, wat is dat?

De thymus, ook wel zwezerik genoemd in het Nederlands, is een orgaan dat bij de mens te vinden is tussen het borstbeen en de luchtpijp. De thymus groeit sterk bij Locatie van zwezerik / thymuskinderen, maar nadat de puberteit is ingegaan zal de zwezerik verschrompelen. De thymusklier wordt ook wel een van de belangrijkste organen van het menselijke afweersysteem genoemd omdat hier de lymfocyten ‘rijp’ worden. Ook speelt de thymus een belangrijke rol bij de aanmaak van geheugencellen die te maken hebben met afweerstoffen. De thymus kan over het algemeen zonder ernstige problemen verwijderd worden. Dit noemt men een thymectomie.

Thymoom en thymectomie

In sommige gevallen wordt er bij patiënten een gezwel van de thymus vastgesteld. Dit wordt een thymoom genoemd. In de meeste gevallen gaat het gelukkig om een goedaardige tumor; een gezwel dat geen uitzaaiingen veroorzaakt. Deze groeit wel geleidelijk en oefent druk uit op bijvoorbeeld de luchtwegen of op de bloedvaten die in de borstkas aanwezig zijn. Hierdoor kunnen klachten als hoesten en kortademigheid ontstaan bij de patiënt. Heel soms komt het voor dat er een kwaadaardig gezwel wordt vastgesteld. Dan is er sprake van kanker. Bij zowel goedaardig als kwaadaardig wordt de gehele zwezerik / thymus verwijderd. Een thymectomie is de chirurgische verwijdering van de thymus.

Thymus/zwezerik bij Myasthenia Gravis

Ongeveer 15 procent van alle mensen met Myasthenia Gravis heeft een tumor op de thymus, ook wel zwezerik genoemd. Deze thymus heeft te maken met het menselijke immuunsysteem. Als er een tumor wordt geconstateerd bij een patiënt met Myasthenia Gravis wordt deze verwijderd middels een operatie. Er zijn ook gevallen bekend van mensen zonder tumor op de zwezerik met Myasthenia Gravis waar de verwijdering van de thymus een positief effect heeft gehad op de myasthenie. Bij sommige patiënten is, na verwijdering van de thymus, de medicatie volledig gestopt. Een positief effect van de operatie kan echter wel jaren duren . De operatie kan als een open operatie of als minimale ingreep operatie worden uitgevoerd. De thymectomie is tegenwoordig een algemeen aanvaardbare behandeling voor Myasthenia Gravis.

Soorten operaties bij verwijdering thymus

Wat voor operatie wordt uitgevoerd bij de patiënt met Myasthenia Gravis en een tumor op de thymus is afhankelijk per persoon. De arts zal u door de procedure heen praten en van de nodige informatie vooraf voorzien. De minimale ingreep kan op de volgende manieren worden uitgevoerd:

Video operatie

Bij deze vorm van opereren maakt de chirurg een kleine snee in de nek en gebruikt een lange dunne camera en kleine instrumenten om de thymus via de nek te verwijderen. Ook kunnen ze er voor kiezen om een aantal kleine sneden te maken aan de zijkant van uw borst om door middel van de kleine instrumenten de zwezerik te verwijderen

Robot operatie

Bij deze vorm van opereren worden er kleine sneden gemaakt aan de zijkant van de borst van de patiënt en gebruikt de chirurg een robot systeem met camera arm en armen die de thymus kunnen verwijderen door deze sneetjes in het lichaam. Deze techniek wordt echter nog niet veel toegepast in Nederland, maar is wel een trend aan het worden in de Nederlandse ziekenhuizen. In Antwerpen en Maastricht gebeurd dit door ervaren chirurgen met de Da Vinci-Robot.

Voordelen van deze minimale ingrepen zijn

 • Minder bloedverlies
 • Minder (na)pijn
 • Minder risico voor de patiënt
 • Korter ziekenhuisverblijf

Om een minimale ingreep uit te voeren zal de neuroloog/chirurg rekening houden met de volgende factoren:

 • Uw leeftijd
 • De ernst van de Myasthenia Gravis of andere ziekte/aandoening
 • Locatie van de spieren
 • Andere medische zaken die spelen bij de patiënt

Heeft u ervaring met het verwijderen van de thymus en nabehandeling? Laat een reactie achter onder deze pagina!

Deel dit bericht op:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
6 comments to “Verwijdering thymus (thymectomie)”
 1. Mijn thymus is 3 weken geleden verwijderd via robotchirurgie in het cwz in nijmegen.
  Dit ivm goedaardige tumor/ niet verschrompelde thymus. Dit is bij toeval ondekt omdat ik een longfoto moest maken ivm longontsteking.
  De operatie is goed verlopen. Ik heb 4 kleine sneetjes rondom mijn linker borst die nu al bijna niet meer te zien zijn. Ik kan eigenlijk alweer veel maar ervaar nu alleen nog wat druk op mijn borst (pijn van binnenuit) vlgs chirurg heeft dit wat tijd nodig

 2. Hallo,
  Wat fijn dat de operatie je heeft geholpen.
  Welke symptomen had je vooraf? Heb je er nu minder klachten?
  Hebben ze meer onderzoeken gedaan behalve een longfoto om achter te komen dat hebthymus niet in orde was?
  Alvast dank voor je informatie.
  De neuroloog gaf mij Mestinin en we zijn aan het kijken of het mijn klachten helpt. Ik heb alleen oogklachten en ben benieuwd of de thymus een rol speelt.
  Veel sterkte met je herstel.
  Sandy

 3. Het immuunsysteem bestaat uit de lymfeklieren, de amandelen, milt, beenmerg en zwezerik (thymus klier). De les van deze week gaat over de thymusklier, een tweekwabbige klier die boven in de borstholte ligt, boven het middenrif. Deze klier speelt een grote rol in het immuunsysteem. Samen met de milt en andere organen is zij van belang bij de bescherming tegen allerlei bronnen van infectie. Ook heeft de thymus regeneratieve/verjongende eigenschappen. De thymusklier is bij de geboorte en op kinderleeftijd volledig ontwikkeld, maar verschrompelt langzaam vanaf het begin van de puberteit en in de loop van het leven.
  In de thymus ontstaat de vorming van T-cellen (witte bloedlichaampjes), samen met enkele anti-stoffen, die met het lymfatische systeem in verbinding staan. De thymus creëert dus een sterk afweersysteem; de witte bloedcellen bestrijden infecties. De thymus speelt ook een rol in de stofwisseling (Grieks: thymos = levensenergie). Wanneer de thymusklier actief is, beschikken we over genoeg levensenergie, de fijnstoffelijke energie die door onze spieren, organen en cellen stroomt. Is de thymusklier zwak, neemt ook de vitaliteit af en voelen we ons futloos, moedeloos en sukkelen we met onze gezondheid.
  Op emotioneel niveau heeft de thymus te maken met onze relatie met volwassenen, onze ouders. As je thymusklier opspeelt zou je dit kunnen onderzoeken. Werd je als kind op een bepaalde manier genegeerd? Welk gedrag ging je ontwikkelen om aandacht te krijgen? Soms was ziek zijn de enige manier om onverdeelde aandacht te krijgen en verantwoordelijkheden te ontlopen. De thymus heeft ook te maken met onze houding t.o.v. opgroeien. Op eigen benen staan en verantwoordelijkheid nemen voor onszelf. Zijn we in staat om ouder voor onszelf te zijn, er te zijn voor ons innerlijk kind? Dat is lastiger als er onopgeloste issues zijn t.o.v. onze ouders.

 4. Oh wat een goed verhaal zeg, de laatste, heel bijzonder ook. Ben zelf in het midden van uitgebreid neurologisch onderzoek, want plots had ik last van verminderde en verzwakte stem en slappere tong. Deze klachten heeft me nu bij de neuroloog gebracht. Erg veel onderzoeken al gehad in een paar dagen tijd. Naast mn bloed-onderzoeken, ct scans en MRI, alles is tot op heden in orde met mn lichaam, maar nu de klachten die ik heb nog achterhalen. Er wordt aan gewerkt dus. Over 3 weken terug naar de neuroloog. Hij heeft veel vragend onderzoek gedaan, alle reflexen van spieren,zenuwen getest mbv eenvoudige middelen zoals hamertjes tot aan een uitgebreide stroomtest plus een naald in de wang van mn gezichtsspier, alles lijtk nog steeds in orde. Dus ik ben benieuwd wat mijn neuroloog nu met de internist gaan bespreken en ik kom dus bij hem terug. Dus nu ik thuis ben zit ik op het internet wat te zoeken over mijn misschien voorlopige diagnose : Myasthenia of Polyneuropathy.

 5. Ik ben in december 2017 geopereerd dmv robotarm in het Radboud UMC. Bij mij was de thymus vergroot en is er MG geconstateerd. Voor de operatie slikte ik ongeveer 40 pillen per dag en nu helemaal niets meer.
  Mijn MG klachten zijn weg, ik heb geen last meer van spieren, behalve dat ik minder energie heb.
  De operatie heeft mij erg veel geholpen en zou het zo weer doen wanneer het nodig zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.