Verwijdering thymus (thymectomie)

Thymus, wat is dat?

De thymus, ook wel zwezerik genoemd in het Nederlands, is een orgaan dat bij de mens te vinden is tussen het borstbeen en de luchtpijp. De thymus groeit sterk bij Locatie van zwezerik / thymuskinderen, maar nadat de puberteit is ingegaan zal de zwezerik verschrompelen. De thymusklier wordt ook wel een van de belangrijkste organen van het menselijke afweersysteem genoemd omdat hier de lymfocyten ‘rijp’ worden. Ook speelt de thymus een belangrijke rol bij de aanmaak van geheugencellen die te maken hebben met afweerstoffen. De thymus kan over het algemeen zonder ernstige problemen verwijderd worden. Dit noemt men een thymectomie.

Thymoom en thymectomie

In sommige gevallen wordt er bij patiënten een gezwel van de thymus vastgesteld. Dit wordt een thymoom genoemd. In de meeste gevallen gaat het gelukkig om een goedaardige tumor; een gezwel dat geen uitzaaiingen veroorzaakt. Deze groeit wel geleidelijk en oefent druk uit op bijvoorbeeld de luchtwegen of op de bloedvaten die in de borstkas aanwezig zijn. Hierdoor kunnen klachten als hoesten en kortademigheid ontstaan bij de patiënt. Heel soms komt het voor dat er een kwaadaardig gezwel wordt vastgesteld. Dan is er sprake van kanker. Bij zowel goedaardig als kwaadaardig wordt de gehele zwezerik / thymus verwijderd. Een thymectomie is de chirurgische verwijdering van de thymus.

Thymus/zwezerik bij Myasthenia Gravis

Ongeveer 15 procent van alle mensen met Myasthenia Gravis heeft een tumor op de thymus, ook wel zwezerik genoemd. Deze thymus heeft te maken met het menselijke immuunsysteem. Als er een tumor wordt geconstateerd bij een patiënt met Myasthenia Gravis wordt deze verwijderd middels een operatie. Er zijn ook gevallen bekend van mensen zonder tumor op de zwezerik met Myasthenia Gravis waar de verwijdering van de thymus een positief effect heeft gehad op de myasthenie. Bij sommige patiënten is, na verwijdering van de thymus, de medicatie volledig gestopt. Een positief effect van de operatie kan echter wel jaren duren . De operatie kan als een open operatie of als minimale ingreep operatie worden uitgevoerd. De thymectomie is tegenwoordig een algemeen aanvaardbare behandeling voor Myasthenia Gravis.

Soorten operaties bij verwijdering thymus

Wat voor operatie wordt uitgevoerd bij de patiënt met Myasthenia Gravis en een tumor op de thymus is afhankelijk per persoon. De arts zal u door de procedure heen praten en van de nodige informatie vooraf voorzien. De minimale ingreep kan op de volgende manieren worden uitgevoerd:

Video operatie

Bij deze vorm van opereren maakt de chirurg een kleine snee in de nek en gebruikt een lange dunne camera en kleine instrumenten om de thymus via de nek te verwijderen. Ook kunnen ze er voor kiezen om een aantal kleine sneden te maken aan de zijkant van uw borst om door middel van de kleine instrumenten de zwezerik te verwijderen

Robot operatie

Bij deze vorm van opereren worden er kleine sneden gemaakt aan de zijkant van de borst van de patiënt en gebruikt de chirurg een robot systeem met camera arm en armen die de thymus kunnen verwijderen door deze sneetjes in het lichaam. Deze techniek wordt echter nog niet veel toegepast in Nederland, maar is wel een trend aan het worden in de Nederlandse ziekenhuizen. In Antwerpen en Maastricht gebeurd dit door ervaren chirurgen met de Da Vinci-Robot.

Voordelen van deze minimale ingrepen zijn

 • Minder bloedverlies
 • Minder (na)pijn
 • Minder risico voor de patiënt
 • Korter ziekenhuisverblijf

Om een minimale ingreep uit te voeren zal de neuroloog/chirurg rekening houden met de volgende factoren:

 • Uw leeftijd
 • De ernst van de Myasthenia Gravis of andere ziekte/aandoening
 • Locatie van de spieren
 • Andere medische zaken die spelen bij de patiënt

Heeft u ervaring met het verwijderen van de thymus en nabehandeling? Laat een reactie achter onder deze pagina!

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr
2 Comments
 1. Mijn thymus is 3 weken geleden verwijderd via robotchirurgie in het cwz in nijmegen.
  Dit ivm goedaardige tumor/ niet verschrompelde thymus. Dit is bij toeval ondekt omdat ik een longfoto moest maken ivm longontsteking.
  De operatie is goed verlopen. Ik heb 4 kleine sneetjes rondom mijn linker borst die nu al bijna niet meer te zien zijn. Ik kan eigenlijk alweer veel maar ervaar nu alleen nog wat druk op mijn borst (pijn van binnenuit) vlgs chirurg heeft dit wat tijd nodig

 2. Hallo,
  Wat fijn dat de operatie je heeft geholpen.
  Welke symptomen had je vooraf? Heb je er nu minder klachten?
  Hebben ze meer onderzoeken gedaan behalve een longfoto om achter te komen dat hebthymus niet in orde was?
  Alvast dank voor je informatie.
  De neuroloog gaf mij Mestinin en we zijn aan het kijken of het mijn klachten helpt. Ik heb alleen oogklachten en ben benieuwd of de thymus een rol speelt.
  Veel sterkte met je herstel.
  Sandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.