Wat is Myasthenia Gravis?

De ziekte Myasthenia Gravis (ook wel MG genoemd) valt onder de categorie neuromusculaire aandoedingen en wordt gekenmerkt door algemene spierzwakte en vermoeidheid. Het komt bij deze ziekte vaak voor dat de spierzwakte op een dag kan variëren. De ene keer merkt de persoon hier veel van en een andere keer weer nauwelijks. Deze ziekte komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Al zijn er meer vrouwen die aan deze spierziekte, die zich kenmerkt door ernstige spierzwakte, lijden. Myasthenia Gravis is niet erfelijk, maar er kan wel een verhoogde kans bestaan binnen een familie als het gaan om auto-immuun aandoeningen. Zo heeft mijn oma toevallig ook MG hetzij het in een andere vorm. Mijn oma lijdt aan de algemene vorm die ook wel AChR MG wordt genoemd. Ikzelf heb te maken met MuSK antistoffen. De informatie op deze pagina is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts of neuroloog.

Hoe ontstaat de klassieke vorm van Myasthenia GravisMyasthenia gravis uitleg

In simpele vorm (om het snel uit te leggen aan vrienden en familie) : er is iets mis bij de overdracht tussen zenuw en spier, omdat het afweersysteem als vijandig wordt beschouwd. Er wordt normaal gesproken een signaal op de spier overgebracht door een stof genaamd acetylcholine. Deze stof ‘kleeft’ als het ware aan het uiteinde van de zenuw. Deze wordt op zijn beurt weer door speciale ontvangers in de spier opgenomen. De ontvangers bij de spieren werken niet meer naar behoren omdat het lichaam dit weefsel niet herkent. Het immuunsysteem valt dit weefsel aan.

Verschijnselen

De aard en de ernst van de verschijnselen kunnen van persoon tot persoon verschillen. De symptomen die te maken hebben met diplopie (dubbelbeelden) en moeite met kauwen en slikken zijn tot in detail uitgewerkt. U kunt hiervoor op de links hieronder klikken. Veel voorkomende verschijnselen naast algemene vermoeidheid en spierzwakte zijn:

Het komt vaak voor dat men last heeft van meerdere verschijnselen, maar Mona Lisa Myasthenia Gravis zelden dat een enkel persoon alle klachten heeft. Rust nemen zorgt er voor dat spierkracht weer kan herstellen. Als er geen rust wordt genomen dan worden de klachten naarmate de dag vordert erger.

Volgens een bekend onderzoek is gebleken dat Mona Lisa een Myasthenia gravis patiënt was. Dit kunt u zien aan de vlakke uitdrukking en de hangende zwak ogende oogleden

Verwijdering van de zwezerik (thymectomie)

Behalve behandeling met medicijnen wordt verwijdering van de zwezerik (thymus) toegepast. Het is gebleken dat deze ingreep, vooral bij jonge mensen en als de ziekte nog niet zo lang bestaat, een gunstige invloed kan hebben zonder dat de algehele gezondheidstoestand eronder te lijden heeft. Niet iedereen komt in aanmerking voor deze operatie. Meer informatie over de thymectomie kunt u vinden op de pagina verwijderen van de thymus.

Medicijnen bij Myasthenia Gravis

Bij deze aandoening, die gekenmerkt wordt door de ernstige spierzwakte, wordt er vaak gekozen voor behandeling met medicijnen. Deze medicijnen en ervaring met de medicijnen kunt u terugvinden via het menu. De medicatie die onder andere worden ingezet bij MG zijn:
Algemene pagina medicijnen bij Myasthenia Gravis
Prednison en Prednisolon
Mestinon Pyridostigmine
Distigmine
Neostigmine
Neoral Ciclosporine
Cellcept
Imuran Azathioprine

Behandelingen bij Myasthenia Gravis

Naast behandeling met medicijnen, rust, structuur en regelmaat wordt er in sommige gevallen ook gekozen voor behandeling in het ziekenhuis aan een infuus of een medicijnkuur. Mijn ervaringen met de kuur en algemene informatie over deze behandelingen kunt u op de volgende pagina’s lezen:
Algemene pagina behandelingen
Plasmaferese en aferese in het algemeen
IViG kuur
Prednisonkuur (prednisolonkuur)
Rituximab

Youtube film over Myasthenia Gravis

Dit filmpje van de VSN (vereniging spierziekte Nederland) is bedoeld voor mensen met MG, familieleden en hulpverleners. Hierin komen ervaringsdeskundigen en patiënten aan het woord. Onder andere mijn behandelend Neuroloog prof J.J.G.M Verschuuren. Hier zal ik vast vaker op terugkomen.

Myasthenia Gravis bij honden

MG kan ook honden treffen. De ziekte, is net zoals bij mensen, een probleem tussen de overgang/communicatie tussen zenuw en spier. Dit veroorzaakt onder andereMyasthenia Gravis bij hondenspierzwakte bij uw hond. Deze slappe pootjes of zwakte in de poten van de hond is het nummer 1 symptoom bij honden.
De hond kan er mee geboren zijn en sommige hondenrassen als Jack Russel terriërs, springer spaniels en fox terriërs zijn er extra gevoelig voor. Maar over het algemeen komt het bij oudere honden voor en zijn het antistoffen in het lichaam van de hond die het eigen lichaam aanvallen. Meer informatie over Myasthenia gravis bij uw hond leest u hier.

Overige belangrijke links

Prognose Myasthenia Gravis
Diagnose Myasthenia Gravis
Myasthenia Gravis bij kinderen
Vormen van Myasthenia Gravis
Stichting spierziekte Nederland
Forum voor lotgenoten in Nederland
Myasthenia Gravis Liga België

Deel dit bericht op:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr